Balatonmeer

Zeilboten op het Balatonmeer

Zeilboten op het Balatonmeer

Het Balatonmeer mag alleen met vergunning met een motorboot bevaren worden

Het Balatonmeer in Hongarije is het grootste meer van Midden-Europa . Het is 77 kilometer (km) lang en beslaat ongeveer 600 vierkante kilometer (km2). Met zijn 596 km ²  wateroppervlak en een kustlijn van ongeveer 200 kilometer is het Balatonmeer één van de grootste meren van Midden-en West-Europa. In Noord-Europa zijn nog enkele grotere meren, bijvoorbeeld het Saimaameer in Finland (1 147 km2) en het Vänermeer in Zweden (ruim 5 500 km2).

Omdat het water van het Balatonmeer ondiep is (1-3 m), is het snel heerlijk warm (in mei 17 tot 19 graden en in de zomer tot 26 graden). Het is een ideaal gebied voor een echte zon/strandvakantie met kinderen, met name aan de langzaam aflopende zuidoever.

Rondom het Balatonmeer liggen veel dorpjes en steden. Deze vindt u bij hun eigen omschrijving op deze site verder uitgewerkt.

Aan de Noordkust van Oost naar West: BalatonfőkajárBalatonakarattya Balatonkenese – Balatonfűzfő – Balatonalmádi Alsóörs Paloznak Csopak Balatonfüred Tihany Aszófő Örvényes Balatonudvari – Fövenyes – Balatonakali – Zánka – Balatonszepezd – Szepezdfürdő – Révfülöp – Pálköve – Ábrahámhegy – Balatonrendes – BadacsonytomajBadacsonytördemicSzigliget Balatonederics – Balatongyörök – Vonyarcvashegy Gyenesdiás Keszthely
Aan de Zuidkust van Oost naar West: Balatonakarattya – Balatonaliga – Balatonvilágos – Sóstó – Szabadifürdo – Siófok Széplak Zamárdi – Szántód – Balatonföldvár Balatonszárszó – Balatonszemes – Balatonlelle Balatonboglár Fonyód – Bélatelep – Balatonfenyves Balatonmáriafürdő – Balatonkeresztúr – Balatonberény – Fenékpuszta – Szólád

Aan de zuidoever van het Balatonmeer is voor de jongeren de stad Siófok een begrip, met zijn tientallen disco’s en nachtlokalen. Het is een paradijs voor watersport: zwemmen, zeilen, boot varen, waterfietsen of surfen.

U kunt langs de Noordoever van het Balatonmeer rustige dorpjes vinden, waar u kunt genieten van de stilte of wandelen in de bossen en over de wijnbergen langs echte wandelpaden of fietsen op rustige binnenwegen, ‘s avonds op een terrasje zitten en genieten van lekkere Hongaarse gerechten en dranken.

In het westen vindt u het Kis Balaton, Klein Balaton, een mooi natuurgebied.

Globaal kan gezegd worden: Het Balatonmeer is, samen met Budapest, een van de grootste toeristische trekpleisters van Hongarije. Vooral de zuidzijde, die langzaam in diepte afloopt en daardoor zeer geschikt is voor kinderen, is erg druk. Voor het gehele Balatonmeer geldt: enkele kilometers landinwaartse ontmoet u het echte Hongarije.

Zeilen

Het Balatonmeer is verboden voor motorboten (Vergunningen zijn nauwelijks of niet te verkrijgen). De belangrijkste zeilhavens zijn Keszthely, Badacsony, Tihany, Balatonfüred, Balatonalmádi, Siófok en Balatonföldvár.

Plaatsen aan het Balatonmeer

Plaatsen aan het Balatonmeer

In het zuidoosten komt er vers water het Balatonmeer binnenstromen uit de rivier Zala terwijl in het noorden van het Balatonmeer een aantal heldere kreken het Balatonmeer voeden. Het overtollige water wordt afgevoerd door  het Sió kanaal naar de Donau. Op deze wijze wordt al het water in het meer elke twee jaar ververst.

Het gebied rond het Balatonmeer wordt al meer dan 50.000 jaar bewoont. Voordat de Magyaren dit land innamen (1100 jaar geleden) werd dit gebied bewoond door de Romeinen, de Germanen en de Slavische volkeren. In de 11e eeuw werd het Balatonmeer gedeeltelijk een koninklijk-, en een deels een kerkelijk- gebied. De oprichter van de Hongaarse staat, St. Stefan I, stichtte een klooster in Zalavár in 1019, vervolgens heeft koning Andrew een abdij gesticht op het Tihany-schiereiland in 1055. In de  16e eeuw werden er langs de noordkust een serie kastelen gebouwd welke deel uitmaakten van de verdedigingslinies tegen de Turken. De dorpen groeiden langzaam, terwijl ze zich schuil hielden tussen de wijngaarden en heuvels. Midden 19e eeuw, toen de spoorwegen een stoomboten hun intrede deden werd het drukker rondom het Balatonmeer. Reeds toen wisten velen rust te vinden langs haar oevers.

De noordelijke oever van het Balatonmeer staat bekend om zijn wijnen. Dit komt door de vulkanische bodem en, volgens de Hongaren, doordat de druiven zichzelf in het Balatonmeer kunnen zien. De informatie over de wijnen van het Balatonmeer kunt u nalezen op onze wijn pagina over Hongarije. De noordelijke kant van het Balatonmeer is niet alleen bekend vanwege haar wijnen maar ook vanwege de vele minerale bronnen.

Het oostelijk deel van Balatonmeer is slechts een uur rijden vanaf Budapest via de snelweg. In het zomerseizoen, vooral in het weekeinde is het hier erg druk. Maar zelfs in deze periode kan er langs het strand nog altijd een plekje gevonden worden.

Wat u beslist moet weten over het Balatonmeer is het stormsignaleringssysteem. Het klimaat rond het Balatonmeer is zodanig dat er soms plotselinge windstoten kunnen optreden. Rondom het meer zijn flitslichten geplaatst. Indien deze 30 keer per minuut flitsen wordt er wind verwacht met een maximale snelheid van 40 tot 60 kilometer per uur. U mag dan niet verder dan 500 meter uit de kust zwemmen. Indien de flitslichten 60 keer per minuut flitsen wordt er wind verwacht met een snelheid van meer dan 60 kilometer per uur. Er mag dan in het geheel niet meer gezwommen worden in het Balatonmeer. Overigens mag u op sommige delen van het Balatonmeer (Provincie Veszprem en Zala) nooit verder dan 500 meter uit de kust zwemmen als u niet begeleid wordt door een boot. Op andere plaatsen is dit 1000 meter (Provincie Somogy). Het weerbericht kunt u opvragen bij het National weather service 06-90-490-015. De nationale windverwachting kunt u opvragen op 06-60-505-055.

Prestatietocht overzwemmen van het Balatonmeer tussen Révfülöp en Balatonboglár

Prestatietocht overzwemmen van het Balatonmeer tussen Révfülöp en Balatonboglár

OVERZWEMMEN VAN HET BALATONMEER
Tijdens dit jaarlijkse evenement tussen Révfülöp en Balatonboglár ontbrandt de strijd om de 5200 meter af te leggen. Het evenement wordt steeds populairder, jaarlijks nemen duizenden deel. Tijdens het zwemmen wordt men begeleid door boten van de zeilverenigingen en watersportclubs. De start is in Révfülöp, aan de noordzijde van het Balatonmeer alwaar u zich ‘s morgens kunt aanmelden. In Balatonboglár wacht men bij de finish de deelnemers en belangstellenden op met culturele en amusementsprogramma’s. Informatie via mail: revfulop@tourinform.hu. Kijk voor de rest op: http://www.balaton-atuszas.hu

DIT KAN U OOK INTERESSEREN:
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *