Wijn uit Hongarije

hongaarse wijnenThema > Wijn

Voor onze jaartelling werd al wijn gemaakt in het Donaubekken. De Romeinen die dit gebied Pannonia noemden, vonden er alle voorwaarden om goede wijnen te maken om hun bacchanalen mee te bevloeien. Na de Tweede Wereldoorlog en de communistische periode die er op volgde is de wijnindustrie er voornamelijk op gericht geweest om goedkope wijnen te leveren. Nu maakt Hongarije weer furore met zowel haar oude traditionele als met haar nieuwe wijnen. De passie voor wijn en de vakkennis van Hongaren zijn niet verdwenen.

Met zijn 93.000 tot 130.000 hectare wijngaard en een totale productie van 3-5,5 miljoen hectoliter verleidt Hongarije de wijnliefhebber met exclusieve en originele wijnen van autochtone zowel als internationale druifvariëteiten. Het land biedt een breed scala eerste klas kwaliteitswijnen van prijswinnende, inmiddels internationaal bekend staande wijnproducenten. Hongaarse wijnen worden steeds vaker opgenomen op de wijnkaarten van de beste restaurants van New York tot Tokyo. Topkwaliteit van de wijnen is voor de Hongaren zelf al lang een vaststaand feit. Zij zijn levensgenieters met een grote passie voor wijn en gastronomie.

Hongarije produceert een zeer grote verscheidenheid aan wijnen. Dit is te danken aan de vele verschillende druivenrassen, met een gezamenlijke oppervlakte van ongeveer 93-130.000 hectare, en aan de al even talrijke grondsoorten. Ongeveer 65-75 procent van de wijnen is wit, de rest – naast een beetje rosé – is rood.

De belangrijkste witte druivenrassen zijn de olasz (= welschriesling), furmint, hárslevelü en kéknyelü. De meest aangeplante blauwe druif is de kadarka (dat is dezelfde druif die in Bulgarije ‘gamza’ wordt genoemd), gevolgd door de kékfrankos (= blaufränkisch).

Vooral de afgelopen jaren zijn er onder invloed van buitenlandse wijnbedrijven die in Hongarije investeren veel populaire Franse druivenrassen, zoals merlot, cabernet-sauvignon en dergelijke aangeplant. De wijnwetgeving is grotendeels aan die van de EU aangepast.

Kwalitatief staan de wijnen op een hoog tot zeer hoog niveau.

Hongaarse wijn etiketten taal

  • Bor   Wijn
  • Száraz bor  Droge wijn
  • Félszáraz bor Half-droge wijn
  • Félédes bor Half-zoete wijn
  • Edes bor  Zoete wijn
  • Asztali bor   Tafelwijn
  • Tájbor Landwijn
  • Minöségi bor  Különleges Kwaliteitswijn
  • Védett erdetü bor Wijn met gecontroleerde herkomst
  • Eredetvédelem bor  Wijn met gecontroleerde herkomstbenaming

Op 22 plaatsen wordt in Hongarije wijnbouw bedreven. Na Duitsland, Frankrijk, Portugal en Spanje is Hongarije het vijfde wijnland van Europa. Hongarije telt ruim twintig individuele herkomstgebieden die wettelijk als zodanig erkend zijn en waarvan ongeveer de helft van meer dan lokale betekenis is. In de namen van wijnen komt achter de plaatsnaam de uitgang -i. Wijn uit bijvoorbeeld Villany wordt dus Villanyi.

1. Csongrád: ‘De vurige Csongrádi Kadarka’

Grootte: 2330 hectare. Klimaat: droog, veel zon.

Dit wijngebied ligt in één van de warmste en de zonnigste streken van Hongarije. De rode en de Siller wijn zijn het beroemdst . De witte wijnen hebben een laag zuurgehalte en ze zijn geurig en smaakvol. De rode wijnen hebben een uitstekende smaak. Druiven die hier voorkomen zijn: Kadarka, Kékfrankos, Zweigelt en Olaszrizling.

2. Hajós-Baja: ‘De vurige wijnen uit kelders’

Grootte: 1710 hectares, Klimaat: Droog, veel zon. Dorpen:

In dit wijngebied overheerst een typische barokke volksarchitectuur. Er zijn vroeger grote kelders gebouwd. De witte wijnen zijn smaakvol en geurig en de rode wijnen hebben net zo’n goede kwaliteit als de wijnen uit de beste wijngebieden. Druiven die hier voorkomen zijn: Kékfrankos, Cabernet frank, Cabernet sauvignon en Kadarka.

3. Kunság: ‘De schat van het gouden zand’

Grootte: 28930 hectares. Klimaat: Hete, zonnige zomers en droge winters.

Dit is een van de grootste wijngebieden van Hongarije. Ondanks de filoxera besmetting is de waarde van dit gebied intact gebleven, hij is zelfs toegenomen. De wijn die op de zanderige ondergrond groeit is een wijn voor door-de-weeks. Het is niet voor hoogtijdagen nog voor grote feesten, maar een prima wijn voor tussendoor. De zuren van de wijnen die hier groeien zijn milder dan van de wijnen uit rotsbodem en dat komt aardig uit voor de gemiddelde Nederlandse smaak.

4. Ászár-Neszmély: ‘De parel van de blauwe Donau

Dit gebied strekt zich uit over de heuvels die tussen de Donau en het Dunántúli-gebergte liggen. In de tweede helft van de 19e eeuw werden hier de beroemde wijngaarden en de wijnkelder van de Esterházy Csákvári Uradalom ( het hof van de baron Esterházy ) opgericht De wijnen hebben een relatief hoog zuurgehalte en ze zijn rijk van geur en smaak, Zeer fris, intens fruitig en bijzonder aangenaam. Lekker met gans, eend of vis. Drinktemperatuur: 10-12°C.Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, Tramini, Chardonnay en Irsai Olivér.

5. Badacsony: ‘De vurige wijnen van de slapende vulkaan

Badacsony is een wijnbouwgebied aan de noordzijde van het Balatonmeer. Hier komen enkele van de mooiste Hongaarse wijnen vandaan. Ze zijn overwegend wit en hebben meestal een rijk en vol karakter. Uit het Balaton gebied komen witte kéknyelü (Blauwstengel) en Szürkebarát (Grijze Monnik)-wijnen, de wijncentra zijn: Badácsony, Balatonfüred en Csopak.

Het klimaat wordt milder gemaakt door het meer, en de bodems van de wijngaarden zijn van vulkanische oorsprong. De zuidelijke berghellingen van Badacsony strekken zich uit tot aan het Balatonmeer. De wijnen uit Badacsony zijn vurig, zwaar, smaakvol en zuur. In de goede wijnjaren hebben deze wijnen een natuurlijk hoog suikergehalte.

Men heeft vele druivenvariëteiten aangeplant zoals de welschriesling, de grauer mönch of szürkebarát (pinot gris), de gewürztraminer, riesling, sauvignon blanc, muscat ottonel, Olaszrizling, Szürkebarát en Kéknyelü.

6. Balatonfüred-Csopak: ‘De vurige wijnen van de rode grond’

Ér is al sinds de Romeinse periode een bloeiende wijncultuur aan de noordelijke oever van het Balatonmeer te vinden. Het gebied beschikt over buitengewoon goede ecologische eigenschappen. De bekendste druivensoort is de Olaszrizling. Het schiereiland Tihany is beroemd geworden om zijn rode wijnen. Deze wijnen zijn geurig, hebben een goed zuurgehalte en zijn zwaar. De smaak van de witte wijnen lijkt op de smaak van amandel en reseda. Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, Riszlingzilváni, Tramini, Chardonnay, Cabernet sauvignon en merlot.

7. Balatonmellék: ‘De wijnen uit het vurige Keteldal’

Dankzij de buitengewoon goede ecologische eigenschappen van het KáliKeteldal, dat ooit door de Pannonzee bedekt was, en de vulkanische bergen worden hier lekkere wijnen gemaakt. De wijnen hebben een hoog zuurgehalte en een aangenaam bouquet. Ze zijn meestal zwaar maar elegant. Druiven die hier voorkomen zijn: Olaszrizling, Riszlingzilváni, Chardonnay, en Zöldveltelini.

Wij denken dat je ook deze pagina's en aanbiedingen leuk vindt:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *