Voetbal in Hongarije

Thema’s > Voetbal

Vrij vroeg raakte Hongarije in de ban van het voetbal. In 1879 onderrichtte een Engelse student, Ray genaamd, nieuwsgierige kennissen in Boedapest. Daarmee was Hongarije iets eerder besmet dan Oostenrijk en Tsjecho-Slowakije, waarmee het één groot imperium vormde. In 1885 kwam Újpest Sport Club (later Újpest Dózsa) ter wereld in de voorstad Újpest van Boedapest. De Gymnastiek en Atletiek Club uit Boedapest stelde in 1888 een afdeling open voor voetbal, onder de naam van Magyar Testgyakorlók Köre (MTK). Beide verenigingen vertoefden nog in de schaduw van Budapesti Torna Club (BTC), ook wel Budapest Gymnastics Club genoemd vanwege de Engelse afkomst.

De eerste twee kampioenschappen waren bestemd voor BTC, dat in 1897 de allereerste wedstrijd organiseerde in Hongarije. Zo’n honderd toeschouwers bekeken een onderonsje van twee door BTC samengestelde teams. In 1899 sloot Ferencváros Torna Club (FTC) zich aan bij de pioniers. Geen club zou méér overheersen: 27 landtitels en 20 nationale bekers, plus de Beker der Jaarbeurssteden.

Dertien clubs riepen in 1901 de nationale bond uit, de Magyar Labdarúgo Szövetség, residerend in de hoofdstad. De MLS werd in 1906 lid van de FIFA. Er waren toen al enkele internationale contacten. Reeds in 1897 werd de eerste (niet-officiële) internationale match gespeeld tussen Hongarije in en tegen Oostenrijk. Deze match werd ten andere na 50 jaar herdacht in 1947, waarbij Hajós Alfréd, samen met Puskás Ferenc, de aftrap gaf van de jubileummatch. In 1902 maakte het Hongaarse team opnieuw een uitstapje naar Wenen voor (ditmaal) zijn eerste officiële wedstrijd. Op 12 oktober liep het daar tegen een 5-0 nederlaag op, met volgende ploeg: Bádonyi Gyula (Budapesti TC) – Béran József (Ferencvárosi TC), Gabrowitz Emil (Postás SE) – Koltai József (Ferenvárosi TC), Pozsonyi Imre (Magyar Úszó Egylet), Bayer Jenõ (Magyar Athletikai Club) – Buda István (Budapesti TC), Steiner Bertalan (33 FC), Pokorny József (Ferenvárosi TC), Hajós Alfréd (Budapesti TC), Oláh Károly (Budapesti SC). De rivaliteit tussen Hongarije en Oostenrijk was gezaaid.

Schlosser-Lakatos Imre

Schlosser-Lakatos Imre

De Engelse coach Jimmy Hogan bracht Hongarije op een hoger vlak.

De Engelse coach Jimmy Hogan bracht Hongarije op een hoger vlak.

In 1908 schreef Hongarije in voor de Olympische Spelen in Londen. Het trok zich kort voor de openingsronde tegen Nederland terug wegens politieke troebels. In datzelfde jaar bezocht Engeland de Hongaarse hoofdstad. De leermeesters van het spel voerden een demonstratie op: 7-0. In 1912 meldde Hongarije zich aan voor de Olympische Spelen in Zweden. De Engelse amateurs deden de score van 1902 nog eens dunnetjes over (7-0). Niet ontmoedigd reisde Hongarije kort daarop naar Rusland. Met 9-0 en 12-0 bewees het zijn vooruitgang in Europa. Daar lichtte de ster op van Schlosser Imre, Hongarije’s eerste idool. Een linksbinnen met een instinct voor goals. Tussen 1905-1913 schoot hij zijn club FTC naar zeven kampioenstitels, met slechts de onderbreking van MTK’s feestje in 1908. In 1916 arriveerde de Engelse coach Jimmy Hogan bij MTK. Hij verbleef voornamelijk in Oostenrijk en doceerde al pendelend de Hongaren. MTK stak daar zoveel van op, dat het tussen 1914 en 1925 alle titels binnenhaalde (de titels 1914, 1915 en 1916 werden niet officieel erkend). Hogan ontdekte het aparte vermogen van György Orth, die MTK voorging in zijn glorietocht. Heel Hongarije leerde van deze vakman, maar even kenmerkend was het wispelturig gedrag op de Olympische Spelen in Parijs. In de eerste ronde werd Polen met 5-0 afgemaakt. In de tweede ronde evenwel verschalkte Egypte met 3-0 de onberekenbare Magyaren.

Dr. Sárosi György.

Dr. Sárosi György.

In 1926 stond de bond de invoering van het professionalisme toe, naar het voorbeeld van het oppermachtige Oostenrijk. Dat stimuleerde Ferencváros (het oude FTC) tot de verovering van de in Midden-Europa serieus genomen Mitropa Cup in 1928. In 1929 evenaarde Újpest die prestatie. Het professionalisme floreerde in Hongarije en inspireerde het voetbal. De bekercompetitie, Wanderers Cup gedoopt, draaide van 1930-1936 ongestoord door, al heel wat in die tijd. Clubs buiten Boedapest kregen toegang tot de eerste divisie. MTK werd tijdelijk veranderd in Húngaria en plantte dat vaandel drie keer op het hoogste punt: kampioen in 1929, 1936 en 1937. In 1934 liet Hongarije zich aandienen op de Wereldbeker in Italië. In de eerste ronde vereffende het een oude rekening met Egypte. In de tweede ronde lootte het de beruchte buurman Oostenrijk, wiens wonderteam met 2-1 zegevierde. In weerwil van dat verlies oogstten de Hongaren waardering en ontzag. Spelers als Dr. Sárosi György, midvoor van Ferencváros, linksbinnen Toldi Gézá van dezelfde club en linksbuiten Titkos Pál van MTK genoten veel aanzien. Nog in datzelfde 1934 bracht Hongarije, in Boedapest, Engeland de eerste deuk toe: 2-1. In 1937 blies het Tsjecho-Slowakije van het veld (8-3, met zeven goals van Sárosi) en in 1938 verpletterde het de Grieken met 11-1. Op de WB van 1938 in Frankrijk behoorden de Hongaren tot de kanshebbers. Sárosi en Zsengellér Guyla vernielden Nederlands Oost-Indië met 6-0. Zwitserland (2-0) en in de halve finales Zweden (5-1) maakten al evenmin veel klaar. Tegen het door een Hongaar getrainde Zweden produceerde Zsengellér een hattrick. In de finale moest Hongarije het opnemen tegen de zich verdedigende wereldkampioen Italië. Het bleek een ongelijke strijd. Doelman Szabo Antal en linksachter Bibo Sándor konden de Italiaanse duivel Meazza niet houden. De aanvoerder bediende op maat Colaussi en Piola, ieder goed voor twee treffers.

Gedurende de tweede wereldoorlog drongen in eigen land twee clubs van buiten de hoofdstad naar het voorste vlak. In 1941 greep Szolnok als buitenbeentje de Cup en in 1944 ging de outsider Nagyvarad (uit de nu in Roemenië gelegen stad Oradea) aan de haal met het kampioenschap. Het communisme marcheerde Hongarije binnen en haalde zoals elders in Europa veel overhoop. De beker werd voor vele jaren in de kluis opgeborgen. In 1948 had dat de oprichting van een legerclub tot gevolg, een al even onduidelijk proces. Honvéd Sport Egyesület peuzelde daarbij het kleinere Kispest op. Al gauw vormde de nieuwkomer een bedreiging voor het establishment. Het ministerie van sport greep bij meer clubs in. Újpest kreeg de toevoeging van Dozsa, MTK heette dan weer Bastya of Vörös Lobogo.

Maar gelijktijdig rijpte in Hongarije een zeldzame generatie van talenten. Honvéd strikte Puskás Ferenc en rechtshalf Bozsik József en versterkte zich in 1950 met Kocsis Sándor en doelman Grosics Gyula. MTK koesterde het bezit van Hidegkuti Nándor en Ferencváros kon zijn geluk niet op met linksbuiten Czibor Zoltán. Namen die Europa in de jaren vijftig zouden opschrikken en begeesteren. De wereld leerde hen kennen op de Olympische Spelen van 1952 in Helsinki, waar bondscoach Sebes Guzstáv zijn machine aanzwengelde. Roemenië, Italië, Turkije en Zweden gingen plat, zoals ook Joegoslavië in de finale. In 1953 schokte het droomelftal het Britse Koninkrijk. Op Wembley leed Engeland, op die gedenkwaardige dag in november, het verlies van een dierbare traditie. Met 3-6 capituleerde het voor de superioriteit van de Hongaren. Het elftal bestond uit Grosics Gyula, Buzánszky Jenõ, Lantos Mihály, Bozsik József, Lóránt Gyula, Zakariás József, Budai László, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Puskás Ferenc en Czibor Zoltán.

Wij denken dat je ook deze pagina's en aanbiedingen leuk vindt:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *