Vlag Hongarije

Vlag van Hongarije

Vlag van Hongarije

De vlag van Hongarije heeft drie horizontale banen in de kleuren rood, wit en groen.

De kleuren van de vlag van Hongarije komen al voor in het Hongaarse wapen dat sinds de 15e eeuw zo goed als ongewijzigd is. Tegenwoordig worden bepaalde eigenschappen toegeschreven aan de kleuren van de Hongaarse Vlag:

  • rood staat voor kracht,
  • wit voor geloof
  • en groen voor hoop.

Een andere gangbare verklaring Van de kleuren in de vlag van Hongarije is

  • rood staat voor het bloed dat vergoten is in de onafhankelijkheidsstrijd
  • het wit voor de vrijheid
  • het groen voor het uitgestrekte vruchtbare Hongaarse land

De vlag van Hongarije in Rood, wit, Groen is officieel in gebruik sinds de Hongaarse opstand van 1956, maar het rood-wit-groen In de vlag van Hongarije speelt al sinds de opstand van 1848-1849.

Tijdens de periode van Oostenrijk-Hongarije had Hongarije verschillende vlaggen, waarvan enkele een samenraapsel waren van de Oostenrijkse en de Hongaarse vlag.
Na de val van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk had Hongarije steeds de rood-wit-groene driekleur, maar het embleem in het midden veranderde een aantal keren zoals in 1920, 1944, 1946  1949 en in 1956.
Bijvoorbeeld tijdens het Stalinistische regime stond in het centrum van de vlag Van Hongarije het wapenschild met een rode ster (1949-1956). Tijdens de revolutie in 1956 (de Hongaarse Opstand) werd deze er uitgeknipt. De driekleur met een gat in het midden werd het symbool van de revolutie van 1956 en is nog steeds te zien in het Hongaarse straatbeeld, vooral bij monumenten ter ere van de slachtoffers van de opstand en tijdens officiële herinneringen.

Sinds 1957 is de ‘kale’ rood-wit-groene driekleur, dus zonder embleem in het midden in gebruik als vlag van Hongarije.

Officiële dagen waarop de vlag van Hongarije wordt buiten gehangen (zie ook het artikel over feestdagen):

De vlag van Hongarije wordt als teken van rouw niet halfstok gehangen, zoals in Nederland gebruikelijk is. In plaats daarvan wordt bij rouw gevlagd met zwarte vlaggen en blijft de vlag van Hongarije in de kast liggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *