Reizen naar en in Hongarije

Thema’s > Reizen

Vliegtuig
Vanaf Amsterdam vliegt de vliegtuigmaatschappij KLM elke dag meerdere keren naar Budapest Airport. Vraag verdere informaties bij uw reisbureau of bij KLM (Tel: 020-4747747). Vliegduur: ca 1 uur 40 min. Op het vliegveld van Boedapest kunt u meteen geld wisselen en een hotelkamer bespreken. De beste transfermogelijkheid is de airport minibus, die u vanaf het vliegveld naar elk gewenst adres in de stad brengt. Meer informatie over vliegen naar Budapest Airport vindt u hier.

Auto
Met de auto is het 1442 km vanaf Amsterdam naar Budapest. De gehele route vanuit Nederland tot Boedapest kunt u via de snelweg doen. Het beste is vanaf Keulen tot de Duits-Oostenrijke grens de snelweg 3 volgen. Deze route gaat vanaf Keulen langs de Rijn: de zogenaamde “Rechtsreinische Auto-bahn”, daarna via Frankfurt Würzburg Nürnberg Regensburg naar Passau. Na Passau komt u bij de Duits-Oostenrijkse grens. Hier volgt u snelweg A8 via Wels richting Linz. Bij Linz volgt u verder de A1 tot Wenen. Bij de ring van Wenen zijn er al de borden Boedapest en ook op de weg is het duidelijk aangegeven. U neemt dan de snelweg (A4) tot de Oostenrijk-Hongaarse grenspost Nickelsdorf/Hegyeshalom.

Als u niet naar Boedapest, maar in de richting van het Balatonmeer of naar West-Hongarije wilt gaan, adviseren wij u vanaf de ring Wenen snelweg 2 richting Graz te nemen en een andere grensovergang naar Hongarije te kiezen, b.v. Klingenbach/Sopron, Deutschkreuz/Kópháza, Pamhagen/Fertöd, Heiligenkreutz-Rábafüzes. Als uw bestemming het Balaton meer is, kunt u binnen Hongarije tussen verschillende routes kiezen: vanaf Sopron weg nr.84, vanaf Györ weg nr.82, naar de noordelijke kant van het Balatonmeer vanaf Rábafüzes verder via weg nr.76-75 en via weg nr.7, als u de Zuidelijke kant van het Balatonmeer wilt bereiken.

In de jaren 1990 waren er al in Hongarije een aantal tolwegen (met tolpoorten), maar sinds 2004 kunnen bepaalde snelwegen slechts gebruikt worden na betaling van een vignet. Sinds 12 maart 2004 geldt er één tolvignet voor de Hongaarse snelwegen M1, M3, M5 en M7. Het vignet is verkrijgbaar bij kantoren van de tolmaatschappij, bij tankstations, bij postkantoren en bij de wegvervoersmaatschappij ATRH. Het vignet is alleen geldig met het bijbehorende betaalbewijs.

Sinds 1 januari 2008 krijgt men geen fysiek vignet meer om achter de voorruit te plakken, maar slechts een betalingsbewijs bij het aanschaffen van de “rechten” om de tolwegen te gebruiken. Men dient dit betalingsbewijs na verloop van de geldigheid nog 12 maanden te bewaren (i.v.m. eventuele onterechte boetes). Het nieuwe systeem werkt als volgt: bij het aanschaffen van een e-vignet wordt het kenteken van het voertuig geregistreerd, de controle wordt a.d.h.v. het kenteken uitgevoerd. Het is dus absoluut noodzakelijk om een e-vignet aan te schaffen vóór men een tolweg oprijdt! De e-vignetten zijn verkrijgbaar o.a. bij de grens en bij de meeste pompstations in Hongarije. of via http://www.autopalya.hu/ of www.virpay.hu . U kunt uw vignet voor Hongarije ook makkelijk in het Nederlands online aanvragen.
Wie geen vignet kan tonen bij (na)controle, krijgt een boete en een naheffing. De boete voor het zonder vignet rijden op de autobanen zijn nogal drastisch en kunnen oplopen tot 100.000 Forint (ca. Eur 450) Een tolvignet kost:

 • 4 dagen geldig Eur 6,30
 • 10 dagen geldig Eur 10,00
 • 1 maand geldig Eur 16,80
 • 1 jaar geldig Eur 151,00

Het voornemen van de Hongaarse regering om per 1 juli 2013 het elektronisch rekeningrijden in te voeren, is voor onbepaalde tijd uitgesteld nadat Getronics zich terugtrok na een gewonnen aanbesteding. Naar verluidt is de Hongaarse regering niet van plan een nieuwe openbare aanbesteding uit te schrijven, maar zelf een systeem op te bouwen. Wanneer dat gereed moet zijn, is nog onbekend. Tot dan blijft het huidige Matrica-tolsysteem (een vignet voor de belangrijkste snelwegen) van kracht.

Als u met de auto reist moet u momenteel rekening houden met mogelijke vertragingen aan bepaalde grensovergangen i.v.m. controles op migranten. Vóór uw vertrek is het nuttig de volgende website te raadplegen: www.police.hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarvadasz/kozlemeny-1.

Auto huren
Alle bekende verhuurbedrijven zijn in Hongarije aanwezig. Het huren van een auto op de plaats van je reisbestemming is het goedkoopst in combinatie met b.v. een hotelboeking of een vliegticket. Bij je reisbureau helpen ze daar graag mee. Boek als het kan altijd van tevoren. Het is stukken goedkoper dan het huren ter plaatse (dat geldt ook voor de verzekering van de auto).

Eigen Auto
Alle voertuigen en aanhangers moeten zijn voorzien van een witte (!) NL-sticker. Hongarije is geen lid van de EG en derhalve is deze eis nog steeds van kracht. Een geldige WA-verzekering is verplicht voor alle voertuigen.

Autobrandstof
Diesel (Gázolaj)en superbenzine zijn er volop. Loodvrije benzine (olommentes üzemanyag) is ook goed verkrijgbaar. Autogas treft u in Hongarije bij ongeveer 40 benzinestations aan (de adressen staan in de Lpg-gids verkrijgbaar bij de ANWB). U treft meestal de Italiaanse fitting bij het tanken. Bij de benzinepomp treft u ook pompen aan met ‘K’ oftewel ‘keverék’. Dit is een mengsmering voor tweetaktmotoren.

Caravan
Snelheidsbeperkingen wagen met caravan: 50 km/u in bebouwde kom; 70 km/u op secundaire wegen en autowegen; 80 km/u op autosnelwegen.

Draagvleugelboot
Voor de afwisseling kunt u als u dat wilt, de reis tussen Budapest en Wenen afleggen met de draagvleugelboot, die tweemaal per dag vaart. Vanaf Budapest naar Wenen is er een draagvleugelboot van de maatschappij Mahart Passnave. Deze gaat snel maar het landschap is goed te zien. Eten en drinken kan aan boord besteld worden (vrij goedkoop) en fietsen kunnen mee. Vooraf kaartjes kopen bij het kantoor van Mahart Passnave bij de aanlegplaats aan de Belgrad Rakpart (vlakbij centrum). Tel (0036 Hongarije) (0)1-4844010 Meer informatie http://www.mahartpassnave.hu/

Bus
Een normale lijndienst naar Hongarije wordt het gehele jaar door per bus door EUROLINES verzorgd. (Retourticket naar Boedapest: Eur 145, naar Siófok bij Balaton: Eur 152. Verdere informatie: 020-560-8788. Graag merken we op dat vliegen inmiddels goedkoper is dan reizen met de bus. Meer informatie op onze pagina vliegreizen. In de zomermaanden zijn er meerdere busmaatschappijen die buspendels rijden met of zonder accommodatie. Zoekt u accommodatie kijk dan eens op onze pagina over dat onderwerp.

Het busvervoer door Hongarije (http://www.volan.hu Jammer genoeg voorlopig nog enkel in het Hongaars, maar men werkt aan een Engelse versie…  Met behulp van een paar vertalingen (zie verder) kom je al erg ver. Eerst en vooral klik je de link Hivatalos belföldi autóbusz menetrend aan.  En dan enkele vertalingen:

 • Honnan – van
 • Hova – naar
 • Év – jaar
 • Hónap – maand
 • Nap – dag
 • Óra – uur
 • Perc – minuut
 • átszállás – overstapplaats
 • utazási idő – reistijd –
 • indulási idő – vertrektijd
 • Érkezik – aankomst
 • Megállók – stopplaatsen
 • Kifejtés – details

Vrachtwagens
Het Hongaarse ministerie van Economische Zaken en Transport is van plan om belasting voor vrachtwagens zwaarder dan 7,5 ton te heffen vanaf 2008. Deze heffing zal gelden op meer dan vijftig snelwegen, hoofdzakelijk bij grensovergangen. Het doel is bevordering van de doorstroming van het verkeer, doordat vrachtwagens in tegenstelling tot particuliere auto’s gebruik moeten maken van de tolwegen. De overheid wil hiertoe een elektronisch tolsysteem installeren waardoor alleen voor de afgelegde reisafstand hoeft te worden betaald in plaats van heffing van een vast bedrag. Chauffeurs die een alternatieve route nemen, worden bekeurd.

Wij denken dat je ook deze pagina's en aanbiedingen leuk vindt:

2 gedachten over “Reizen naar en in Hongarije

 1. Elly Meijer

  Ik zou graag per trein naar Boedapest, nog liever naar Arokto willen reizen, kan iemand mij daarbij helpen met een idee , welke trein enz

  Reageren
 2. Siem Mokum

  Met een huurauto via de M5 en M0 op de terugweg naar het vliegveld geen tankstation in de directe omgeving of op het vliegveld tegengekomen. Heb de huurauto derhalve niet kunnen aftanken. Via Google of Google Maps ben ik ook niet wijzer kunnen worden. Is er een lijst/kaart met tankstations?

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *