Huis kopen in Hongarije

Home > Thema’s > Huis kopen

Kopen van onroerend goed in Hongarije Deze pagina is bedoeld voor mensen met plannen voor het aankopen van onroerende goederen met een woonfunctie in Hongarije. Op voorhand dient gesteld te worden dat er t.a.v. (natuur)beschermde gebieden en gronden met agrarische bestemming geen toestemming tot verkoop wordt verleend aan buitenlanders (het lidmaatschap van de Europese Unie lijkt dit ook niet direct te veranderen). Eveneens vallen bedrijfsobjecten door hun specifieke problematiek (vergunningen e.d.) buiten dit bestek.

De tijd dat je voor ongeveer 5.000.- Euro een aardig huis kon kopen is voorbij. Dat wil zeggen, die huizen zijn er nog wel, maar op het platteland. Zodra je een huis zoekt in één van de toeristische omgevingen zijn de prijzen veel hoger. De prijzen zijn het hoogst in Boedapest en omgeving (de duurdere wijken zijn hier absoluut op weg naar “westerse” prijzen), vervolgens de westelijk provincies (Dunantul), waar nu al veel buitenlanders m.n. Duitsers en Oostenrijkers zitten, de goedkoopste provincies zijn te vinden in het noorden en oosten: Nograd, Borsod, Szabolcs-Szatmar, Hajdu, Bekes etc.  Dit alles heeft te maken met de verschillen in economische ontwikkeling, vergelijk het met bijvoorbeeld Amsterdam en Oost-Groningen…

Voor ondersteunende algemene informatie verwijzen wij naar de op dat gebied uitstekende internet site van de makelaars Mahog Kft. en GeGe.hu, die de regel- en wetgeving het best en meest compleet beschrijven. Vrijwel alle aspecten t.a.v. de overheid worden hier vermeld. Expliciet willen we nog benadrukken dat het veel gehoorde gerucht dat appartementen, huizen en woonboerderijen alleen aangekocht kunnen worden middels een op te richten Kft. onjuist is en zelfs op termijn, vergeleken met een privé aankoop, bij verkoop tot onnodige belastingheffing kan leiden.

Kijk eens bij de gratis advertenties voor Makelaars op onze website of op ons overzicht van Hongaarse Makelaars

Particulieren Of je nu een huis wilt kopen of verkopen, er is een manier om je veel geld te besparen: doe het zonder makelaar.

De courtage die een makelaar krijgt bedraagt al gauw enkele procenten van de prijs van het huis – dus tel uit je winst. Daar staat tegenover dat je wel het een ander zelf moet regelen als je de makelaar overslaat. Wat precies? Op deze pagina krijg je een indruk. We pretenderen zeker niet compleet te zijn.

Makelaars en officiële instanties in Hongarije Over de echte makelaarsactiviteiten in Hongarije zijn verschillende mensen, vooral in Boedapest, negatief. Veel Hongaren denken bij een Westerling onmiddellijk dat ze financieel binnen gaan lopen. Een Hongaarse makelaar zal (met name in Boedapest) in eerste instantie slechts c-keuzes laten zien en pas na hardnekkige koppigheid van de eventuele koper richting a-keuze gaan denken.

Op het platteland en in kleinere steden is het een stuk eenvoudiger door de kleinere schaalgrootte. Ons advies is om eerst tijd te investeren om plaatselijk mensen te leren kennen om zo later met een van die Hongaarse kennissen als plaatselijk bekende eens rond te kijken e.e.a. in combinatie met het raadplegen van de gebruikelijke plaatselijke advertentiebladen. U zult erachter komen dat veel Hongaren zowel in Boedapest als geheel Hongarije verkoop met behulp van familie of vertrouwenspersonen en via zelf geplaatste advertenties regelen, omdat ze een makelaar te openbaar of te duur vinden. Niet zelden zijn alleen op deze wijze de mooiste woonverblijven te vinden en vaak voor aanzienlijk minder geld dan door een makelaar voor dergelijke objecten (wanneer ze die al hebben) zou worden gevraagd. Een vertrouwde en goed bekend staande makelaar of advocaat zou de aankoop in de provincie, lees buiten Boedapest, voor een groot deel moeten kunnen afhandelen voor u; veel makelaars kunnen ook over gespecialiseerde advocaten beschikken. In Boedapest is bij makelaars meer zorgvuldigheid geboden omdat integriteit soms ver is te zoeken. Velen putten uit bestanden van collega makelaars en “stelen” dus objecten die ze feitelijk niet bemiddelen maar naar zich toe trekken (immers de verkoper en de koper betalen de provisie !). Kijkt u zelf maar eens in de diverse onroerend goed databases van Boedapest op internet om te zien hoe openbaar de meeste bestanden zijn. De louter Hongaarstalige sites passen meer bij de omstandigheden van de plaatselijke bewoners, bij meer talen is er een West Europese aanpak met dus ook hogere Westerse prijzen. Daar staat dan natuurlijk wel tegenover dat deze makelaars uw taal spreken en uw verwachtingen kennen.

Zoals gebruikelijk in Oost Europa beschikt iedereen die verstandig handelt over sterke niet officiële netwerken, waarbij het in personen gestelde vertrouwen gestoeld is op jarenlange ervaring die men met hen heeft. Er is een grote gevoeligheid voor het verstrekken van “vertrouwelijke” informatie over zaken en personen (wat we in het algemeen in Nederland over elkaar vertellen kan u in Oost Europa gauw een kennis kosten). Het zal u nauwelijks lukken zonder officiële machtigingen of legitimatie bij instanties ook maar iets gedaan te krijgen.

Een Hongaarse advocate vroeg, bijvoorbeeld, voor het aan de plaatselijke vertrouwenspersoon afgeven van een in haar bezit zijnde gelegaliseerde kopie van het paspoort van een koper zelfs een door de koper getekende volmacht (dus geen fax) en dat terwijl de koper in Nederland was en deze vertrouwenspersoon bij alle contractperikelen van een appartementaankoop tezamen met de koper op haar kantoor aanwezig was geweest. Slechts na een indringend telefoongesprek vanuit Nederland stemde ze op basis van een faxmachtiging uiteindelijk toe.

Het communisme heeft diepe wonden achtergelaten omdat in die periode vrijwel iedereen elkaar wantrouwde en dat soms zelfs binnen het eigen gezin. Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom goed ter been zijnde personen niet opstonden voor bejaarden in een overvolle tram of bus ? Het antwoord is onthutsend, men realiseert zich dit niet omdat het gebruikelijk was elk contact met elkaar zoveel mogelijk te vermijden om maar niet het risico te lopen enige informatie los te laten.

Mede door dergelijke ervaringen kunt u zich voorstellen dat openbare en officiële kanalen door de Hongaarse bevolking zoveel mogelijk gemeden worden en dat makelaars slechts langzaam aan vertrouwen en daarmee aan populariteit zullen winnen.

Attentiepunten bij beoordeling van objecten in provincie en stad Let allereerst op de aantrekkelijkheid van de locatie; er bestaan schitterende gebouwen op werkelijk idioot slechte locaties, indien men u iets laat zien let dan goed op de omgeving. In de provincie al gauw ca. 20 km om het object en in Boedapest het gehele district en de direct naastgelegen districten.

Wij denken dat je ook deze pagina's en aanbiedingen leuk vindt:

12 gedachten over “Huis kopen in Hongarije

 1. hans van der linden

  Ben de trotse bezitter van een prachtig vrijstaand huis in Csernely, Borsod-Abaúj-Zemplén. Gedurende de ruim 10 jaar hebben we nog nooit een belasting of heffing hoeven te betalen, behalve een of andere vrijwillige donatie in het gemeentefonds vorig jaar.
  Is dit vaker zo in Hongarije of toevallig in ons dorp?

  1. Martien van den Hoven

   Hallo,

   Kan het zijn dat we in het verleden contact hebben gehad over de verkoop van jouw huis in Csernely. Foto’s met o.a. een tafel met een mooi glas wijn erop…?
   Nog steeds eigenaar, nog in de verkoop, verkocht?
   Hoor het graag van je.
   M.vr.gr.
   Martien van den Hoven

 2. Sabine Lauwers

  Wij zijn zoekend om woning te kopen en vonden nu een leuke via thuisinhongarije.nl
  Hoe betrouwbaar is deze makelaar…

   1. Sabine

    Ja die, ondertussen bleek dat ie ook maar als tussenpersoon fungeerde en dus nog bijkomende commissie opstreek, en dat de eigenaar er zelfs niet echt van wist.

    Vreemd allemaal 🙂

 3. sandra Hoogweg

  ik ben een vrouw van 52 en hoewel ik misschien nog jaren moet werken, kijk ik nu al uit naar een plaats waar ik het meer naar mijn zin heb. Ik zie echter alleen koopwoningen in hongarije. Is er geen huur? Ik vindt Hongarije echt een pracht land. ik zou Hongaars willen leren, misschien wel in het land zelf. en mettertijd Emigreren, maar ik heb vorig jaar begrepen dat dat niet zomaar gaat.

   1. peter leppink

    hallo victoria

    wij willen ook naar hongarije verhuizen, we zijn 50 en 54 jaar, we hebben allebij een wao uitkering, deze is van voor jaar 2000, dus deze houden wij, samen hebben we ongeveer 4500 bruto per maand, maar ik weet er heel weinig van, ook willen we graag rust, en ruimte, voor onze honden, dat zijn onze kinderen, en de echte kinderen zijn al de deur uit.
    dus we willen iets kopen, ik heb al een leuk huisje gezien, maar om eerlijk te zijn hebben we 0% verstand van hoe en waar we dit kunnen aanpakken, ik hoop dat ik iets van u hoor

 4. rob

  wij zijn op zoek naar een mooie woning in een gebied waar ook Nederlanders Belgen etc. wonen, om toch niet te vereenzamen want de taal spreken wij niet,

  1. Anita Takens

   Hallo Rob,

   Als je van iemand een tip hebt gekregen wil je deze dan ook met mij delen? Wij willen er misschien ook gaan wonen.

   1. Mirjam

    Hallo ik Ben mirjam.
    Moet Nog 7 jaar in nederland werken en hoop Dan naar hongarije te verkassen.
    Heb Al een simpel boerderijtje gekocht daar.
    Hoop wat mensen te leren kennen Al vast voor dat ik verhuist…

 5. Berry van den Berg

  Wij zijn een stel en willen investeren in Hongarije. Dat wil zeggen huisjes kopen opknappen en verhuren voor vakantie doeleinden. Zelf willen we ook naar Hongarije emigreren. Wie kan ons informatie verstrekken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *