1956 en haar impact: Omroep Gelderland 14 maart om 17:35

14 maart om 17:35

In de Serie Blik op Vrijheid van omroep Gelderland staan vluchtelingen centraal. Het is een foto- en filmserie over zes vluchtelingen van Toen en Nu, in Nederland. 14 maart staat een Hongaar centraal die in zijn vaderland ontvluchtte. Otto Szauer vluchtte in 1956 uit Hongarije en kwam als uitgenodigde vluchteling naar Nederland. In zijn huis in de bossen in Eerbeek blikt hij terug op de rol die hij speelde in de demonstraties in Hongarije, zijn vlucht en aankomst in Nederland. https://www.omroepgelderland.nl/tv
Wij denken dat je ook deze pagina's en aanbiedingen leuk vindt:

Hungaria club feestelijke jaarafsluiting met kerstviering op 15 december

HUNGARIA CLUB 1929 A Hungaria club december 15-én karácsonyi ünnepi évzárót tart 19.00 óraikezdettel, vacsorával, zenével, meglepetéssel.  A talpalávalóról aVáradi-Lakatos trio gondoskodik. A klubeste előtt táncház társastáncokkal: salsa,tango, disco stb. De Hungaria club heeft zijn feestelijkejaarafsluiting met kerstviering op 15 december om 19…00 uur. De clubavond is diner-dansant met verrassing. Muziek met de trio Varadi-Lakatos. Voor de clubavond is een danshuis met salsa, tango,disco etc.

Hongaars Ontmoetingscentrum te VIANEN (ingang t/o. Langeweg 145)

Mindenkit szeretettel várunk! Iedereen is hartelijk welkom!

Herdenking Vrijheidsstrijd 1956

Herdenkingsbijeenkomst ter gelegenheid van het 62ste jubileum van de Revolutie en Vrijheidsstrijd van 1956, op 28 oktober a.s. om 14.30 uur in het Hongaars Ontmoetingscentrum te Vianen georganiseerd door de Hongaarse Federatie in Nederland en de Kelemen Mikes Vereniging in Nederland.

Herdenkingstoespraak Ilona Kónya

HONGAARSE SALON AMSTERDAM Presenteert: Ádám Nádasdy (dichter, literair vertaler, taalkundige, publicist)

 

 • HONGAARSTALIG gesprek
 • Wanneer           Zondag 14 oktober 2018, vanaf 14.00. Programma begint om 14.45.
 • Wat                 Podiumgesprek IN HET HONGAARS! Ervoor en erna cafetaria open, koffie, thee, gebak, wijn, fris,hapjes verkrijgbaar.
 •  Waar               Goethe Instituut Amsterdam, Herengracht 470
 •  Hoeveel              Bijdrage: 9 euro, tot 18 jaar: 7 euro (inclusief één drankconsumptie)

Ádám Nádasdy was in 2009 bij de Salon te gast met een lezing over de Fins-Oegrische wortels van de Hongaarse taal. Nu willen we deze veelzijdige man de kans geven zich van al zijn verschillende kanten te laten zien. Over al zijn uiteenlopende activiteiten wordt hij geïnterviewd door Mari Alföldy en hij leest gedichten voor. IN HET HONGAARS!

Dit evenement is helaas alleen voor Hongaarssprekenden.

Barneveld deze zaterdag gastheer van Hongarije Plaza

De Veluwehal in Barneveld biedt zaterdag onderdak aan het jaarlijkse eendaagse evenement Hongarije Plaza. Met ruim vijftig stands, vijftien lezingen, zes concerten en vijf cateraars laat het evenement bijna alle facetten zien van Hongarije en de Hongaarse taal, cultuur en gastronomie.

Zaterdag 29 september 2018 gaan om 10.00 uur de deuren openen en de verwachting is dat er zo’n 1500-2000 belangstellende Hongarije-liefhebbers én Hongaren in Nederland langs zullen komen.

“Tientallen standhouders laten zien wat Hongarije te bieden heeft. Van vastgoed tot wijn, van volksdans tot taalcursussen, de veelzijdigheid van deze dag levert al vele jaren een succesvol recept voor een gezellige en leerzame dag,” aldus Edwin van Schie, een van de organisatoren en tevens uitgever van Most Magyarul! Hongarije Magazine.

Zijn collega Dóra Varga van Loon voegt eraan toe: “Nieuw dit jaar zijn de Hongaarstalige lezingen voor de vele Hongaren die – vaak relatief onzichtbaar – in Nederland hard aan het werk zijn.”

Het podiumprogramma biedt werkelijk voor elk wat wils:  de dag begint met heerlijke operette- en zigeunermuziek, dan volgt de Himnusz (het volkslied van Hongarije) gezongen door  het Hongaarse Koor Den Haag o.l.v. Kata Kovács en begeleid door de fenomenale pianiste Valentina Tóth (voor 3/8e Hongaarse). Valentina geeft ook een eigen concert en speelt werken van Ernő Dohnányi, van haar gloednieuwe cd Ruralia Hungarica. Valentina is bekend van het televisieprogramma De Tiende van Tijl en maakte furore met haar cd Hungarian Horizon, die de intenationale prijs Diapason d’Or won, de Gouden Stemvork!

Natuurlijk is er ook lichte muziek, in de persoon van singer-songwriter Marianna Kocsány, het koor komt met aantrekkelijke Hongaarse liederen en de dansgroep Ralda uit Raalte brengt een aantal Hongaarse choreografieën op het podium in de theaterzaal van de Veluwehal.

Buiten de veelzijdige informatiemarkt en het dynamische podiumprogramma zijn er ook tal van workshops en lezingen. Een kleine greep uit dit programma:  naast een fijnzinnige, zeer boeiende lezing over Fietsen en onthaasten in Hongarije is er ook een fascinerend verhaal over de Hongaarse taalroots in Centraal-Azië. Naast een intrigerende lezing over de eigenzinnige componist György Ligeti zijn er ook workshops over Actieve vakanties in Hongarije, over bijen houden en honing maken in Hongarije en over de huidige Hongaarse huizenmarkt voor vakantiewoningen.

Edwin van Schie, behalve uitgever ook een in kringen van Hongaarslerenden goed bekend staande taaldocent, gaat als een ware stand-up-commedian op droogkomische wijze het leerproces te lijf van Hongaars leren voor Nederlanders en Nederlands leren voor Hongaren. Zijn  doel is om elkaar inzicht te geven in wanneer communicatie scheef loopt als het met intonatie, uitspraak en ritme niet helemaal in orde is.

De klapper van de dag is het concert om 16.00 u. van de Budapestse band Margaret Island. Deze band speelt muziek die plezierig aanvoelt en gelardeerd is met fraaie Hongaarse songs. In korte tijd zijn zij mateloos populair geworden in Hongarije.

Een voorproefje kunt u vrijdagavond beluisteren op de Nederlandse radiozender 40Up Radio. In zijn wekelijkse programma over de krochten van de goede popmuziek komt Vincent van Engelen met een special over Margaret Island.

Wie de inwendige mens wil versterken, kan op Hongarije Plaza zijn hart ophalen bij een grote keuze uit Hongaarse lekkernijen als kürtöskalacs  (heerlijke op houtskool gebakken cakerollen), lángos, gulyás en rétes (‘Strudl’) en vele andere Hongaarse delicatessen die ter plekke kunnen worden geproefd of aangeschaft voor thuis. Maar er is dit jaar -voor het eerst- ook rekening gehouden met vegetariërs!

Meer informatie is te vinden op www.hongarijeplaza.org.

Open van 10.00-18.00 op 29 september 2018. De entree bedraagt  €5,- per persoon (kinderen tot en met 12 jaar gratis.

Barneveld gastheer van landelijk evenement ‘Hongarije Plaza’

De Gemeente Barneveld is dit jaar door de organisatie van de Vereniging Hongarije Plaza gekozen als locatie voor het jaarlijks terugkerende evenement ‘Hongarije Plaza’. Het evenement heeft een landelijke uitstraling met bezoekers uit alle hoeken van het land, zelfs uit België. Op zaterdag 29 september 2018 openen om 10:00 uur de deuren van de Veluwehal. Er worden enkele duizenden bezoekers verwacht.

Hongarije Plaza wordt georganiseerd op vrijwillige basis door een enthousiast bestuur en vele vrijwilligers daaromheen. Hongaren die elkaar willen ontmoeten, maar ook Nederlanders die de liefde voor Hongarije willen delen met anderen of graag kennis willen maken met de mogelijkheden die het land biedt, zijn van harte welkom. Bestuurslid Edwin van Schie: “Tientallen standhouders laten zien wat Hongarije te bieden heeft. Van vastgoed tot wijn, van volksdans tot taalcursussen, de veelzijdigheid van deze dag levert al vele jaren een succesvol recept voor deze feestelijke dag.”

Voorzitter Dora Varga licht toe: “Er zijn podiumoptredens van onder andere de Hongaarse topact Margaret Island, de muzikale Marianna Kocsàny en de dansgroep Ralda uit Raalte. Verder geeft het Hongaars Koor Den Haag acte de présence met moderne, vrolijke Hongaarse liederen en natuurlijk de Himnusz, het Hongaarse volkslied en er is een optreden van de pianiste ValentinaTóth.” Valentina maakte furore als huispianist bij het televisieprogramma De tiende van Tijl” Zij is geboren en getogen in Nederland, maar heeft Hongaarse roots en speelt graag muziek van Hongaarse componisten. Niet alleen Bartók en Kodály, zoals op haar gelauwerde cd Hungarian Horzizon, maar (nu) ook Dohnányi en Ligeti! Haar concert op Hongarije Plaza vormt de opmaat naar de release-toernee voor haar nieuwe cd met werken van Ernő Dohnányi.

Buiten de veelzijdige informatiemarkt en het dynamische podiumprogramma zijn er ook tal van workshops en lezingen. Een kleine greep uit dit programma:  naast een lezing over Fietsen en onthaasten in Hongarije is er ook een verhaal over de Hongaarse taalroots in Centraal-Azië.  Naast een boeiende lezing over de eigenzinnige componist György Ligeti zijn er workshops over Actieve vakanties in Hongarije, over bijen houden en honing maken in Hongarije en over de huidige Hongaarse huizenmarkt voor vakantiewoningen.

Wie de inwendige mens wil versterken, kan zijn hart ophalen bij een grote keuze uit Hongaarse lekkernijen als kürtöskalacs, lángos, gulyás en rétes (‘Strudl’) en vele andere Hongaarse delicatessen die ter plekke kunnen worden geproefd of aangeschaft voor thuis.

Voor meer informatie, kijk op www.hongarijeplaza.org. Interesse in sponsoring, participatie als standhouder of tickets? Neem gerust contact op met het verenigingsbestuur via de website. Wij zien u graag op zaterdag 29 september 2018 tussen 10:00 uur en 18:00 uur. De entree bedraagt  €5,- per persoon (kinderen tot en met 12 jaar gratis). Er is ruime parkeergelegenheid op loopafstand van de Veluwehal, tevens is het evenement goed bereikbaar per openbaar vervoer. Zie voor alle nodige informatie en programmadetails: www.hongarijeplaza.org

HONGAARSE SALON AMSTERDAM vertoont de Film: Előre! (Voorwaarts)

HONGAARSE SALON AMSTERDAM vertoont de Film: Előre! (Voorwaarts)
Engels ondertiteld
Wanneer           Zondag 23 september 2018, vanaf 14.00. Programma begint om 14.45.

Wat                 Film van Dániel Erdélyi (2002), 80 min, ervoor en erna cafetaria open, koffie, thee, gebak, wijn, fris,hapjes verkrijgbaar.

aar               Goethe Instituut Amsterdam, Herengracht 470

Hoeveel              Bijdrage: 9 euro, tot 18 jaar: 7 euro (inclusief één drankconsumptie)

Het verhaal van een vriendschap uit de vroege jaren ’80, toen Hongaarse pioniers elkaar met ’Előre!’ (voorwaarts) begroetten. Het communistische regime leek toen nog eeuwig in het zadel te zullen blijven.
Zoli és Miki zijn echte vrienden, ze zitten naast elkaar op school en hangen na school samen rond. Zoli’s vader is een van de weinige dissidenten, die clandestiene vlugschriften verspreidt en een samizdatblad uitgeeft om de aandacht te vestigen op de tegenstrijdigheden van het systeem. De vader van Miki is de partijsecretaris van het district, die op jonge leeftijd in een hoge positie is terechtgekomen, hij kan naar believen beslissen over het lot van anderen. De twee totaal verschillende mannen komen noodgedwongen in contact door de vriendschap van hun kinderen. Het enige wat ze gemeen hebben is de belangstelling voor de jonge lerares op de school van hun kinderen. Een schoolreisje geeft hun leven definitief een andere wending.
Tevens een interessant inkijkje in het straatbeeld en woninginrichting van die tijd.

Herdenking 62ste jubileum van de Revolutie en Vrijheidsstrijd van 1956

Vrijheidsstrijd 1956

Herdenkingsbijeenkomst ter gelegenheid van het 62ste jubileum van de Revolutie en Vrijheidsstrijd van 1956, op 28 oktober a.s. om 14.30 uur in het Hongaars Ontmoetingscentrum te Vianen georganiseerd door de Hongaarse Federatie in Nederland en de Kelemen Mikes Vereniging in Nederland.

Met herdenkingstoespraak van Ilona Kónya

Nagypalli PinceGaléria: De Tentoonstelling van 2018

Nagypalli PinceGaléria: De Tentoonstelling van 2018: “De kunst van het verbeelden”

Wie vanaf Pécs langs de “oude” M6 richting Budapest rijdt en ter hoogte van km-paal 178 rechtsaf slaat, richting Mohács, komt na  anderhalve kilometer door het vriendelijke dorpje Nagypall en vindt daar links van de weg op nummer 38/B.  een monumentaal oud wijnhuis met een galerie, de Nagypalli Pince Galéria. Hier wordt reeds jaren door de daar woonachtige Nederlanders een jaarlijks wisselende tentoonstelling georganiseerd, vaak geïnspireerd vanuit de geschiedenis van het dorp.

Dit jaar echter geen terugkijk op het verleden, maar een kijkje op ‘de kunst van het verbeelden’. Met dit thema zullen ze proberen greep te krijgen op verschillende vormen van beeldende kunst, waarbij een aantal kunstenaars uit Baranya, waaronder Zsolt Nyári, een kleine selectie van hun werk zullen laten zien. Werk dat niet alleen in stijl varieert – van figuratief tot abstract en van impressionistisch tot expressionistisch – maar ook in de combinatie van deze twee stijldimensies.

Daarnaast spelen de diverse materialen die kunstenaars gebruiken ook een belangrijke rol tijdens de tentoonstelling. Denk aan hout, steen, ijzer, koper, papier, linnen en glas, dat direct wordt bewerkt, beschilderd, maar ook aan het bronsgieten in de eindfase van het kunstwerk. En, niet te vergeten, aan papierdruksels (gravures) van ingegraveerd hout, linoleum, steen of koper. En wat te denken van fresco’s en muurschilderingen? Kortom, teveel om op te noemen.

Helaas kunnen niet alle technieken op de tentoonstelling te zien zijn, maar het fascinerende blijft toch om te ervaren hoe iedere kunstenaar probeert met zijn eigen persoonlijke materiaal-
en stijlkeuze zijn ‘boodschap’ aan het publiek over te brengen.

Door de diversiteit op deze nieuwe tentoonstelling kan een bezoekje aan de Galerie voor u beslist de moeite waard zijn. Eddy Smid hoopt u vanaf 1 mei weer te kunnen begroeten!

Eddy Smid,
Nagypalli PinceGaléria,
SZABADSÁG U. 38/B
7731 NAGYPALL,

elke dag van donderdag-zondag geopend van 13.00 – 17.00 uur (en daarnaast op afspraak). Tel. 0036 72 466 431 of 0036 72 466 367

Hongaars danshuis 9 juni in De Bilt

Volgende week zaterdag 9 juni viert het Utrechtse Hongaarse Danshuis in De Bilt zijn zomerparty. Het wordt een bloemrijke feestavond, zowel voor dansers, muzikanten als voor liefhebbers van Hongaarse dans en muziek. Iedereen is welkom om te (leren) dansen, om te luisteren naar de hartstochtelijk mooie live muziek uit Hongarije en Roemenië (Transsylvanië), of gewoon om te genieten van de feestelijke sfeer.

Zoals gewoonlijk wordt een Hongaars danshuis ALTIJD begeleid met live-muziek. Vanaf 20 uur speelt het orkest HAJNALI-HUNGARY dansmuziek uit Hongarije en Transsylvanië, te weten: Szék, Kalotaszeg, Vajdaszentivany, Küküllő Megye (Szászcsávás) en Mezőség (Palatka). Voor beginnende dansers is er een aanleerkring. Muzikanten zijn welkom hun instrument mee te nemen en mee te spelen!

Locatie: Cultureel Centrum H.F. Witte, Henri Dunantplein 4, De Bilt. Je reserveert door € 12,50 over te maken naar NL14 INGB 0008 4856 19 t.n.v. Stichting Tanchaz. Je kunt ook aan de zaal betalen. Meer informatie op www.tanchazutrecht.nl 

Om een indruk te krijgen van muziek en dans (je kunt nu snel nog even de dans oefenen):

Dansen uit Szék:

Dansen uit Vajdaszentivány:

Meer informatie op www.tanchazutrecht.nl

De NADARA GIPSY WEDDING BAND (Hongaarse, Roemeense en Roma muziek en dans) toert door Nederland. Je kunt genieten en dansen op:

1 juni in Zaal 100, Amsterdam
3 juni in Festival Schijndel
6 juni in De Nieuwe Erven, Amersfoort
7 juni in Huis van Puck in Arnhem
8 juni in Café Sam Sam in Apeldoorn
10 juni in Festival Westelbeers (NB)

FILM: Brazilok (Engels ondertiteld) 27 mei 2018, Amsterdam

Programma en nieuws Hongaarse Salon Amsterdam:
HONGAARSE SALON AMSTERDAM

FILM: Brasilians (Engels ondertiteld)
Wanneer           Zondag 27 mei 2018, vanaf 14.00. Programma begint om 14.45.
Wat                    Film van Csaba M. Kiss en Gábor Rohonyi l (2017), 105 min, ervoor en erna cafetaria open, koffie, thee, gebak, wijn, fris,hapjes verkrijgbaar.
Waar                Goethe Instituut Amsterdam, Herengracht 470
Hoeveel              Bijdrage: 9 euro, tot 18 jaar: 7 euro (inclusief één drankconsumptie)

Deze zeldzame poging om een komedie te maken over zigeuners is volgens Hongaarse recensenten en het publiek bijzonder bijzonder geslaagd. De film speelt zich af in een armoedig Hongaars dorpje, waar vooral de Romagemeenschap er slecht aan toe is, ze wonen in holen.
Door toedoen van een hun goedgezinde, voetbalmiddende pastoor mag het elftal van de zigeuners ’ ’Brazilok’, (Brazilianen) meedoen met de lokale competentie. De protagonist van de ene groep is Áron, een Romajongen die net uit de gevangenis is ontslagen, aan de andere kant zien we de zoon van de belangrijkste politicus van het dorp. Er is een liefdesdriehoek en er spelen verschillende conflicten, maar uiteindelijk zal blijken dat alles pas goed kan komen als iedereen samenwerkt.
Goede dialogen en geweldige acteurs, waaronder de amateur kinderacteur Erik Lakatos, hoofdpersoon en verteller, en Franciska Farkas (Rozi).
De film brengt een van de belangrijkste conflicten van de Hongaarse maatschappij aan de orde, echter niet in de vorm van deprimerend maatschappijkritisch drama. Deze komedie toont zigeuners en niet-zigeuners als gewone mensen, met hun gebreken.. In deze sympathieke film is ook de naar huidige Hongaarse maatstaven weinig realistische, sprookjesachtige happy op zijn plaats.

Deze zondag vindt ook onze jaarlijkse Hongaarse antiquarische boekenmarkt plaats. Een goede bestemming voor Hongaarse boeken die je niet (meer) leest en een grote steun voor de Salon.
Voor het aanbieden van  boeken kun je contact opnemen met Eleni Bozona (06-34440445) of Mari Alföldy (m.alfoldy@gmail.com).
Neem een kijkje op onze vernieuwde website Zie ook www.hongaarsesalon.nl, waar veel nieuws te zien en te lezen is, waaronder foto’s van eerdere evenementen en verhalen van Salonbezoekers!
Op 24 juni.hebben we een Hongaarstalig gesprek met Géza Morcsányi, uitgever, en tevens hoofdrolspeler van Ildikó Enyedi’s film On Body and soul .

Mari Alföldy en de organisatoren
De Hongaarse salon

Concert van TANDI FLÓRA zangeres en ROBERT SINHA gitarist op 19 mei Den Haag

UITNODIGING

CONCERT van TANDI FLÓRA ZANGERES en ROBERT SINHA GITARIST

Flora Tandi is een bijzonder zangtalent van de huidige generatie zangers in Hongarije. Ze heeft al twee CD-s uitgebracht in samenwerking met de wereldberoemde opera zangeres Erika Miklósa en sterren zoals Ira Losco uit Malta. Haar genre is popmuziek, maar ze voelt zich ook thuis in de wereld van chansons en folk muziek.

Robert Sinha is een klassiek gitarist, hij is afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij werd bekend door zijn virtuose gitaarspel en zijn vertolkingen van wereldmuziek. Regelmatig treedt hij op met bekende Hongaarse folk zangeressen, zoals Agnes Herczku. Hij zette meerdere gedichten van beroemde Hongaarse dichters op muziek.

Sinds 2014 werken Flora en Robert samen. Ze hadden succesvolle optredens in Hongarije en vorig jaar zelfs in India. Hun repertoire omvat eigen composities samengesteld uit verschillende muziek stijlen zoals jazz-pop, chansons en Hongaarse folkmuziek. Deze avond gaat het duo meerdere nummers van hun nieuwe CD spelen.

WANNEER: 19 mei, zaterdag 20:00 (aankomst vanaf 19:30)

WAAR: Budapest Bagel Café Den Haag

ADRES: Prinsestraat 5a, 2513 CA Den Haag

TICKETS: 15 euro (ter plaatse), 12 euro (voorverkoop) inclusief één drankconsumptie

INFO en TICKETS VOORVERKOOP: Mevr. Ildikó Nagy – email: hagaiklubestek@gmail.hu Tel: 062-344-8577

Hongaarse eredienst in Zwolle op 13 mei, 15:00 uur

Hierbij nodigen wij U uit voor de Hongaarse eredienst te houden op 13 mei, 15:00 uur. Voorgangers: dr. János Hermán M. en drs. Csongor Kelemen uit Urk. Plaats: Zwolle, Lutherse Kerk, Koestraat 2-4, (ingang en gratis parkeren aan de achterkant Potgietersingel, naast Museum De Fundatie)

Agape: Ook zal er naar oud gebruik een ontvangst zijn, waar onder het genot van een kopje koffie/thee ontmoeting kan plaats vinden. We nodigen u hartelijk uit om deze Hongaars-, Nederlands-talige dienst mee te maken.  Met uitzondering van juli en augustus wordt elke tweede zondag van de maand een Hongaarse Protestantse eredienst gehouden.

Ambtsdragers: Ákos Urbán curator; ouderlingen:  dr. Balázs Berta, Piroska Némethné Scherman, József Truczkai.

Namens de organisatie wens ik U allen zegen en vrede:   dr. Hermán M. János emeritus predikant

Info: jhermanm@gmail.com, https://www.facebook.com/refistentiszteletzwolleban/

Trio Trabant in Santpoort-Noord Vrijdag 13 april 20:00

Trio Trabant speelt in ‘t Mosterdzaadje in Santpoort-Noord Vrijdag 13 april 20:00

Trio Trabant speelt muziek uit Zuid-West Zigeunië. Dat is het gebied waar de Trabant rondreed en nog steeds rijdt.  Muziek uit Hongarije, Transsylvanië, Roemenië en zigeunermuziek komen in één optreden samen.

Hartstochtelijke melodieën, strakke ritmes en overdonderende tempi vormen het hart. Beurtelings klinken viool, zang, klarinet, taragot of accordeon, begeleid door contrabas, kanna of gitaar in een aantrekkelijke afwisseling van stijlen en bezetting.

In de toonladders, maatsoorten en instrumenten van het voormalig Oostblok, liggen de wortels van Trio Trabant.

Trio Trabant bestaat uit Hilde Kertész, Frank de Jong en Winfried Veenker. Hilde Kertész is een geboren Hongaarse, die als tienjarige voor de viool koos nadat ze thuis in aanraking kwam met zigeunermuziek. Al snel was de viool niet meer uit haar leven weg te denken. Ze is klassiek opgeleid op het conservatorium, maar de traditionele muziek uit haar land is haar altijd blijven boeien.

Multi-instrumentalist Frank de Jong speelt vanaf zijn tiende klarinet en saxofoon. Later kwamen daar de contrabas en basgitaar bij. Hij raakte gegrepen door de Oost-Europese zigeuner- en volksmuziek. Hij leerde de specifieke stijlen door het volgen van workshops bij binnen- en buitenlandse muzikanten. Regelmatig bezocht hij Hongarije en Transsylvanië, waar hij de kunst afkeek van lokale specialisten. Naast de bas heeft Frank een voorliefde voor de tárogató.

Winfried Veenker heeft een warme bariton die uitstekend past bij de dramatische klaagzang en de snelle harmonieuze refreinen van de zigeunermuziek. Zijn jarenlange ervaring met jong publiek op binnen- en buitenlandse podia maakt dat hij als geen ander weet hoe muziek – krachtig of verstild – goed kan worden overgebracht. Naast zang tekent Winfried voor de accordeon.

Het optreden van Trio Trabant start in ‘t Mosterdzaadje in Santpoort-Noord; Vrijdag 13 april 20:00.

 

8/4 Hongaarse dans en muziek in de Bijentuin te Zutphen

Beste muziekvrienden,

In Zutphen is de lente begonnen. Daarom kun je morgen van 15 – 16 uur in het zonnetje gratis genieten van Hongaarse dans en muziek in de Bijentuin te Zutphen: Braamkamp / hoek Harenbergweg.

http://www.bijentuinbraamkamp.nl/activiteit/majaconcert/?instance_id=8372

Hajnali-Hungary overrompelt je met Hongaarse harte-breek-muziek, met de mooiste melodieën ter wereld! Hartverscheurend, melancholisch, opzwepend, temperamentvol en meeslepende dansmuziek.Je hoort volksmuziek uitgevoerd door een boerenstrijkkwartet. Dramatische klaagliederen en wondermooie luister-muziek. Hajnali laat je hart sneller kloppen en kietelt aan je voetzolen. De csárdás is een wonderschone parendans met eindeloos veel variaties. De mannendansen zijn stoer, virtuoos en spectaculair.

Gratis toegang, maar een bijdrage in de hoed is welkom. Neem je eigen klapstoel mee en eventueel je eigen picknick-snacks.

www.speelman.nl/hajnali

Hongaars concert Bródy János

Amsterdam: 9 juni 2018, 20.00 u. in Theater De Meervaart, Meer en vaart 300, Amsterdam

Popmuzikant, tekstschrijver, componist en artiest János Bródy begon zijn loopbaan als lid van de legendarische band Illés. Samen met Levente Szörényi stond hij in de jaren zestig aan de basis van de Hongaarse beatmuziek en hij genoot al vroeg bekendheid vanwege zijn maatschappijkritische teksten, veelal gericht tegen het communistische systeem. Met een geheel eigen symboliek zorgde hij voor nieuw élan in de Hongaarse popliederenkunst en met zijn composities en teksten én zijn uitgesproken persoonlijkheid was hij voor vele generaties een rolmodel.

Na Illés richtte Bródy de band Fonográf op en in die periode kwamen er songs tot stand die ook gretig aftrek vonden bij diverse andere zangers en zangeressen als Zsuzsa Konczen Judit Halász, voor wie Fonograf ook als producermaatschappij actief was. Songs en kinderliedjes als Ha én rózsa volnék, Micimackó, Napsugár kent iedereen in Hongarije, en uit volle borst worden deze bij concerten meegezongen! In de jaren tachtig zag zijn al snel als klassieker bestempelde rockopera Koning István het licht.

Of het nu komt door de persoonlijke stijl waarin Bródy zijn nummers brengt, of door zijn teksten die veelal een belangrijke en/of diepzinnige boodschap hebben, in ieder geval geldt Bródy als een van de belangrijkste singer-songwriters van Hongarije.

Bij zijn zeventigste (!) verjaardag in april 2016 gaf Bródy voor twaalfduizend bezoekers een concert in de Papp László Sportaréna (de Ahoyhal van Budapest). Van dit onvergetelijke concert is een opname gemaakt die zijn première beleefde op de Hongaarse televisiezender van Transsylvanië!

In juni 2017 verscheen een boek met al zijn teksten, János Bródy, 52 jaar songteksten. Dit verzameld werk toont aan dat Bródy tot de belangrijke dichters van zijn tijd behoort.

Op 21 en 22 oktober j.l. gaf Bródy in het Congrescentrum van Budapestnog een stijf uitverkocht dubbelconcert waar hij ten overstaan van een super enthousiast publiek een platina plaat kreeg uitgereikt voor zijn cd Ráadás uit 2016, de bundeling van hedendaagse songs die hij dat jaar ten gehore had gebracht in de sportarena.

En nu komt artiest en muziekkunstenaar János Bródy met zijn gitaar naar Amsterdam waar hij het Nederlands-Hongaarse publiek zal trakteren op een heerlijke selectie uit zijn oeuvre!

Kaarten verkrijgbaar op de site van de Meervaart.

Hongaarse Salon bestaat 10 jaar: Jubileumprogramma met concert ensemble HANEM!

Op zondag 22 april 2018 organiseert de Hongaarse Salon i.v.m. hun tienjarog bestaan een concert ensemble HANEM.

Ensemble  HANEM is in 2011 opgericht door 5 vrouwen. Bij hun gevarieerde muziekkeuze volgen ze de smaak van de individuele leden met de nadruk op de stadse folklore: ze spelen tango’s, chansons, klezmer, Hongaarse volksmuziek, klassieke stukken, cabaretliedjes, maar ook jaren ’80 underground en hits van nu. Ze geven vaak een eigen draai aan de liedjes, maken eigen arrangementen en gebruiken hun eigen teksten, waarin ze ingaan op het leven in Hongarije. De leden zijn: Kriszta Bíró, Márta Murányi, Lídia Nádori, Zsófi Rick, Ági Sváb.

Het concert begint om 14.45, de zaal is open vanaf 14:00 uur! Voorafgaand en na afloop van het concert zijn er Hongaarse lekkernijen verkijgbaar.

Goethe Instituut Amsterdam, Herengracht 470, Amsterdam, routebeschrijving:  www.goethe.de/ins/nl/ams/knt/anf/nlindex.htm

Entree: 9 euro, t/m 18 jaar: 7 euro, inclusief 1 drankje!

 

We zijn blij dat we dit lustrum van de Salon met deze bijzondere muziekgroep kunnen vieren. Het wordt een feest, of je Hongaars verstaat of niet.

Voor het jubileum hopen we het fotoarchief op onze website www.hongaarsesalon.nl klaar te hebben, kijk al die bijzondere bijeenkomsten van de afgelopen 10 jaar nog eens rustig terug!

 

Hongaarse Salon draait Hongaarse film “Budapest Noir” 18 maart 2018

HONGAARSE SALON AMSTERDAM

 • FILM:              Budapest Noir (2017) Engels ondertiteld
 • Wanneer       18 maart 2018, vanaf 14.00. Programma begint om 14.45.
 • Wat                film van Éva Gárdos (2017), 95 min.
 •                        ervoor/erna: cafetaria open, koffie, thee, gebak, wijn, fris,hapjes verkrijgbaar
 • Waar             Goethe Instituut Amsterdam, Herengracht 470
 •                       routebeschrijving: www.goethe.de/ins/nl/ams/knt/anf/nlindex.htm
 • Hoeveel       Bijdrage: 9 euro, tot 18 jaar: 7 euro (inclusief één     drankconsumptie)

Boedapest, jaren 30. Zsigmond Gordon,een cynisch geworden misdaadjournalist onderzoekt de mysterieuze dood van een prostituée. Maar deze zaak is anders dan anderen, hij loopt overal tegen muren aan. Gordon wordt voorgedreven door zijn nieuwsgierigheid: hoe meer men hem wil afschrikken des te vasthoudender volgt hij de sporen. Er zijn verschillende opties en niemand lijkt er belang bij te hebben dat de waarheid aan het licht komt.

De literaire thriller van Vilmos Kondor was in Hongarije de grootste boekverrassing van 2008, de roman oogstte veel succes zowel bij recensenten als bij het grote publiek.

Op 22 april vieren we het 10-jarig bestaan van de Salon met ensemble HANEM, 5 dames die ons een sfeervol verjaardagsfeestje zullen bezorgen met cafémuziek uit het Boedapest van de 20ste eeuw,  27 mei hebben we een film, en op 24 juni.hebben we een Hongaarstelig gesprek met Géza Morcsányi, uitgever en hoofdrolspeler van Ildikó Enyedi’s film On Body and soul .

Zie ook www.hongaarsesalon.nl

Hongaarse protestantse eredienst in Zwolle, op 11 maart om 15 uur

Uitnodiging  voor de Hongaarse protestantse eredienst in Zwolle, op 11 maart om 15 uur

Het Woord zal verkondigd worden door mevr. ds. Éva Éles – Meleg, predikant in Katona, Roemenië

Plaats: Zwolle, Lutherse Kerk, Koestraat 2-4, (ingang en gratis parkeren aan de achterkant: Potgietersingel, naast Museum De Fundatie.)

Ook zal er naar oud gebruik een ontvangst zijn, waar onder het genot van een kopje koffie/thee ontmoeting kan plaats vinden. We nodigen u hartelijk uit om deze Hongaars-, Nederlands-talige dienst mee te maken. Ter gelegenheid van de comemoratie van de Hongaarse vrijheidstrijd (15 maart 1848) dhr. Ákos Urbán, curator van de gemeente, zal een feestelijke toespraak houden.

Namens de organisatie wens ik u allen zegen en vrede, dr. Hermán M. János emeritus predikant jhermanm@gmail.com

18 februari Hongaarse Salon Amsterdam vertoont de Hongaarse film: It’s Not the Time of My Life

18 februari Hongaarse Salon Amsterdam vertoont de Hongaarse film: It’s Not the Time of My Life
Voor niet-Hongaars sprekenden is de film Engels ondertiteld.

 • Wanneer:        Zondag 18 februari 2018, vanaf 14.00. Programma begint om 14.45.
 • Wat:                 Film van Szabolcs Hajdu (2016), 81 min, ervoor en erna cafetaria open, koffie, thee, gebak, wijn, fris,hapjes verkrijgbaar.
 • Waar:               Goethe Instituut Amsterdam, Herengracht 470
 • Hoeveel:          Bijdrage: 9 euro, tot 18 jaar: 7 euro (inclusief één drankconsumptie)

Twee zussen ontmoeten elkaar na lange tijd en moeten noodgedwongen met hun gezinnen onder één dak verblijven. als Eszters zus Ernella na een verblijf in Schotland terugkeert naar Hongarije. Eszter voelt zich gedwongen hen op te nemen maar het samenwonen gaat niet zonder problemen, oude en nieuwe conflicten spelen op. De situatie confronteert de familieleden met elkaar, maar ook met zichzelf.

De film is gemaakt zonder overheidssubsidie: er is gebruik gemaakt van crowdfunding, en de medewerking van gezinsleden en studenten van de bekende regisseur Szabolcs Hajdu. De opnamen zijn in Hajdu’s huis gemaakt, En wie nu denkt dat het wel om een amateuristische, klunzige productie moet gaan, heeft het mis: de professionaliteit van de filmmaker en het enthousiasme van alle betrokkenen garanderen een uitzonderlijke filmbelevenis, die iets in zich heeft wat bij een grote gesubsidieerde productie vaak verloren gaat: het gaat over echte mensen, en de kijker voelt zich aangesproken.
Om de regisseur te citeren: „We proberen het over onszelf te hebben. Over onze verlangens, onze twijfels, pnze angsten. Ons leven van alledag, het gezin, de kinderen, onze ouders. En misschien is het zo dat we het dan ook over alle anderen hebben. Wij zijn niet bijzonder. We worstelen allemaal met dezelfde problemen.”

Een oprechte film vol zelfironie waarin opvoeding en vervreemding aan de orde worden gesteld, zonder clichés, scherp en overtuigend.
De film draaide met veel succes in Hongarije. In 2016 werd de film bij het festival van Karlovy Vary met de hoofdprijs bekroond en Szabolcs Hajdu werd gelauwerd als beste mannelijke acteur. De film wordt vertoond met toestemming van de regisseur, tevens rechthebbende.

Een bijzondere gelegenheid voor iedereen die het Hongaars niet machtig is maar wel belangstelling heeft voor Hongaarse cultuur. Komt allen!
Uiteraard organiseren we bij deze gelegenheid ook een kleine boekenmarkt met Hongaarse literatuur in Nederlandse vertaling!

De volgende data zijn 18 februari en (onder voorbehoud) 18 maart, 22 april, 27 mei en 24 juni.

 

Visegrad filmfestival van 14 tot 17 februari in Budapest

Een festival met films uit de Visegrad-landen vindt plaats in bioscoop Uránia in Budapest van 14 tot 17 februari, aldus de bioscoop Uránia dinsdag. Het festival wordt georganiseerd als onderdeel van het huidige Visegrad Four-voorzitterschap van Hongarije.

Tijdens het festival zullen klassieke speelfilms te zien zijn die gericht zijn op historische evenementen, komedies en kinderverhalen met als doel de gemeenschappelijke elementen in de film-kunst van de vier landen te benadrukken.

Het festival wordt geopend met een concert van de Hongaars-Poolse groep Krzysztof Scieranski, Miklós Birta, Frankie Lato, gevolgd door een vertoning van Heart Tremors (1981).

Aan de zijlijn van het festival zal een rondetafelgesprek worden gehouden met Tsjechische, Hongaarse, Poolse en Slowaakse filmhistorici aangevuld met andere deskundigen. Op 14 februari zullen zij de filmgeschiedenis en de samenwerking bij het filmmaken tussen de Visegrad4-landen bespreken .

Festival programma-informatie is beschikbaar op http://www.urania-nf.hu/en/esemenyek/1113

Bron: dailynewshungary.com/

18 februari, Hongaarse Salon vertoont prijswinnende Hongaarse film “It’s not the time of my life”

HONGAARSE SALON AMSTERDAM

FILM: It’s Not the Time of My Life

Engels ondertiteld

Wanneer          18 februari 2018, vanaf 14.00.. Programma begint om 14.45.

Wat                  film van Szabolcs Hajdu (2016), 81 min.

ervoor/erna: cafetaria open, koffie, thee, gebak, wijn, fris,hapjes verkrijgbaar

Waar               Goethe Instituut Amsterdam, Herengracht 470

Hoeveel                       Bijdrage: 9 euro, tot 18 jaar: 7 euro (inclusief één drankconsumptie)

Twee zussen ontmoeten elkaar na lange tijd en moeten noodgedwongen met hun gezinnen onder één dak verblijven. als Eszters zus Ernella na een verblijf in Schotland terugkeert naar Hongarije. Eszter voelt zich gedwongen hen op te nemen maar het samenwonen gaat niet zonder problemen, oude en nieuwe conflicten spelen op. De situatie confronteert de familieleden met elkaar, maar ook met zichzelf.

De film draaide met veel succes in Hongarije. In 2016 werd de film bij het festival van Karlovy Vary met de hoofdprijs bekroond en Szabolcs Hajdu werd gelauwerd als beste mannelijke acteur. De film wordt vertoond met toestemming van de regisseur, tevens rechthebbende.

Meer informatie: www.hongaarsesalon.nl 

Uitnodiging  voor de Hongaarse protestantse eredienst in Zwolle, op 11 februari

Uitnodiging  voor de Hongaarse protestantse eredienst in Zwolle, op 11 februari om 15 uur

Het Woord zal verkondigd worden door drs. Kelemen Csongor Attila uit Urk. In deze dienst zullen ook nieuwe ambtsdragers bevestigd worden.

Plaats: Zwolle, Lutherse Kerk, Koestraat 2-4, (ingang en gratis parkeren aan de achterkant: Potgietersingel, naast Museum De Fundatie.)

Ook zal er naar oud gebruik een ontvangst zijn, waar onder het genot van een kopje koffie/thee ontmoeting kan plaats vinden. Tijdens het koffiedrinken zullen de bloemschilderwerken van Piroska Horváth (Roemenië – Oostenrijk) tentoongesteld zijn. De tentoonstelling wordt geopend door ds.  Hermán M. János. Een muzikale bijdrage bij de opening wordt verzorgd door Astrid Krause en Daniel Hermán Mostert.

We nodigen u hartelijk uit om deze Hongaars-, Nederlands-talige dienst mee te maken.

De volgende Hongaarse dienst in Zwolle (11 maart 2018) zal ook om 15.00 aanvangen in genoemde Lutherse Kerk.

Namens de organisatie wens ik u allen zegen en vrede, dr. Hermán M. János emeritus predikant jhermanm@gmail.com

Gestage groei van Hongarije als toeristische bestemming

Zoltán Güller, de directeur van het Hongaarse VVV-agentschap (MTU) heeft in een persconferentie aangegeven dat Hongarije nog steeds een topbestemming voor toeristen is.

Zoltán Güller vertelde woensdag op een persconferentie dat het aantal overnachtingen van gasten sinds 2010 met 50 procent zijn gegroeid, vorig jaar 30 miljoen nachten. Hij gaf als reden voor deze groei de reputatie van Hongarije als veilig land aan.

De inkomsten uit accommodaties stegen met 112 procent in vergelijking met zeven jaar eerder, voegde hij eraan toe. Wellness uitstapjes waren de meest populaire bestemmingen, waarbij wellnesshotels 42 procent van de accommodatie opbrengsten vertegenwoordigen.

Het aantal toeristen dat tijd doorbracht in Hongarije om verwent te worden, groeide met 91 procent in de eerste negen maanden van het jaar in vergelijking met dezelfde periode in 2010, terwijl er meer dan 131 procent meer geld werd uitgegeven.

Toerisme uit het buitenland groeide 160 procent in zeven jaar, op basis van schattingen van de gegevens van vorig jaar.

Read more at: dailynewshungary.com

Mobiele sauna nog tot 16 februari langs de oever van de Donau in Pest

De oever van de Donau in Boedapest is lijdelijk de plek van een extreme wellnesservaring.

Termalfurdo.hu meldt dat we dit jaar opnieuw kans hebben om te ontsnappen aan de kou van de winter en de drukte van ons dagelijks leven in een kleine bus, omgebouwd tot een sauna. Sinds midden januari staat de bus een hele maand langs de oever van de Doanu.

Ook u kunt  reserveren in de bus-sauna van VaLyo (Város és Folyó Egyesület – Stad en rivierbond).

De buitengewone sauna bevindt zich aan het Pest- bruggenhoofd van de Rákóczi-brug en is geschikt voor 4-6 personen tegelijk. “Deze sauna is anders dan de anderen door zijn unieke locatie en het prachtige panoramische uitzicht dat het biedt. Het is een oase, een schuilplaats voor het koude, hectische leven van alledag.

“VaLyo beweert in zijn aankondiging dat bezoekers de sauna kunnen gebruiken na een verplichte, maar korte voordracht van de regels. De gasten kunnen anderhalf uur per keer van de bus genieten. Reserveringen kunnen gemaakt worden tot 16 februari. De organisatoren vragen gasten hun eigen slippers, badpakken en handdoeken mee te nemen, maar de sauna en essentiële oliën zijn aanwezig. Het enige wat u hoeft te doen is achterover leunen en ontspannen – en genieten van de hete lucht.

Mensen die dit ongewone type wellness proberen, helpen het werk van Város és Folyó Egyesület, die eraan werkt om de oever van de Donau beter en leefbaarder te maken.

Lees verder bij de bron: dailynewshungary.com/

Grottenbad Miskolctapolca wordt 2 februari heropend na renovatie

In de afgelopen periode waren er renovatiewerkzaamheden in het grottenbad van Miskolctapolca. Dit heeft geresulteerd in de sluiting van het bad van 22 januari tot1 februari, samen met de aan het bad verbonden medische eenheden en aquatherapie-faciliteiten.

Het grottenbad wordt op 2 februari opnieuw geopend.

Het grotbad in Miskolctapolca is een uniek fenomeen in Europa. Het is een natuurlijk binnenbad, dat de mogelijkheid biedt om te baden in het thermale water dat uit de diepten van de berg omhoog komt.

Het Grotbad is gerenoveerd: alle apparatuur en de tegels werden gerepareerd. Alpinisten hebben de stabiliteit van de rotswanden van de grot gecontroleerd. De medische units zijn vernieuwd, een fris laagje nieuwe verf en nieuwe massagebedden.

Op 27 en 28 januari organiseerde het management van het Grotbad de zogenaamde “droge voeten” -tochten door de tunnels van de grot. Bezoekers konden met waterdichte laarzen rondlopen tussen de stalactieten en de unieke en mysterieuze grotten verkennen. De reis duurde ongeveer 45 minuten, waarbij bezoekers zelfs het verborgen netwerk van ketels en leidingen en de andere apparaten die achter de schermen gebruikt worden bij het bad konden zien.

Het grotbad zal op 2 februari voor het publiek heropenen.

Lees verder bij de bron: dailynewshungary.com/

Oprichter van “Schokkend Groningen” kocht een huis in Hongarije. Welkom!

De ‘seismic refugees’ John Lanting, oprichter van Schokkend Groningen, en zijn vrouw Martha kochten dinsdag een huis in Hongarije: „Alles beter dan Groningen.”

Eerst wilden ze naar Zuid-Frankrijk, de Dordogne of Limousin. Maar dat was niet haalbaar. ,,Uitkijken dat we niet op een houtje moeten bijten.’’ Dus zochten ze een goedkoop huis in Hongarije, ergens ten zuidwesten van Boedapest, in een landelijk gebied waar meer Nederlanders zijn neergestreken.

Dinsdag tekenden zij het voorlopige koopcontract bij de makelaar en advocaat. Hij hoopt al binnen enkele maanden te zijn vertrokken en hoopt in Hongarije rust terug te vinden.

Meer informatie: https://www.dvhn.nl/

TESCO krimpt in

Tesco is van plan om winkelruimte Hongarije te begrenzen . Ze zijn van plan om de winkelruimte in Hongarije in te perken tot een maximum van 6.000 vierkante meter. De retailer speelt hiermee in op de voorkeur van klanten om vlot inkopen te doen in plaats van veel tijd door te moeten brengen op een immense winkeloppervlakte.

De consument wil daarnaast  vaker maar wel korter inkopen doen.

Lees verder bij de bron bbj.hu

HungaroMania 2018, voorverkoop tot 1 februari!

HungaroMania is een regulier festival in Leuven, België. Tijdens dit festival staan de Hongaarse taal, muziek, de cultuur en het land centraal.

HungaroMania vindt in 2018  plaats op zondag 25 februari.

Toegangsprijs is 12 euro bij voor-inschrijving en betaling voor 1 februari. U heeft dus nog maar één maand!

Meer informatie: HungaroMania

Hongaarse Protestantse eredienst in Zwolle 24/12

Hongaarse Protestantse eredienst in Zwolle

De volgende Hongaarse dienst in Zwolle van 24 december zal ook om 15.00

Plaats: Zwolle Lutherse Kerk, Koestraat 2-4, (ingang aan de achterkant Potgietersingel, naast Museum De Fundatie).

Ook zal er naar oud gebruik een ontvangst zijn, waar onder het genot van een kopje koffie/thee ontmoeting kan plaats vinden..

We nodigen u hartelijk uit om deze Hongaars-, Nederlands-talige dienst mee te maken.

Namens de organisatie wens ik u allen zegen en vrede,

dr. Hermán M. János emeritus predikant.

De beste plekken om uit eten te gaan tijdens uw kerstvakantie in Boedapest

Funzine.hu heeft de beste plaatsen verzameld voor het nuttigen van een lekkere maaltijd in Boedapest. Of je nu op zoek bent naar een traditionele vissoep of voor een buitengewoon tussendoortje, je zult zeker het menu vinden dat je aanspreekt op één van de volgende plekken in Budapest.

KERSTMARKT IN DE BAZILIKA Een van de meest verbluffende kerstmarkten in Europa werd dit jaar opnieuw geopend, op Szent István ter, vlakbij de Bazilika .

ARAZ RESTAURANT Het restaurant dat het verleden combineert met de toekomst, en de Hongaarse keuken met de Franse keuken. ARAZ Restaurant is een restaurant, gelegen in het centrum van de stad, wacht de bezoekers met speciale feestelijke menu’s op de 25 ste en 26 ste december, 12:00-03:00 worden onthaalt met een kerstbrunch.  Adres: 1074 Budapest, Dohány utca 42.

Lees verder bij de bron over CORINTHIA HOTEL BUDAPEST , het OUDEJAARSGALADINER IN BAALBEK , de JAZZ NEW YEAR’S EVE IN BUDAPEST JAZZ CLUB en het ADVENT LUNCH EN DINER IN GRILL MÁNIA . Maar ook het GUNDEL RESTAURANT mag niet vergeten worden evenals  OUDEJAARSAVOND IN NOBU en TULIPÁN BISTRO.

Lees verder bij de bron: https://dailynewshungary.com/best-places-for-eating-during-the-holidays/

Kerstconcert Voice drops Budapest en Hongaars Koor Amsterdam 10 december

KERSTCONCERT met a capella ensemble Voice Drops en het Hongaars Koor Amsterdam + boekenmarkt

WANNEER: zondag 10 december 2017. vanaf 14.00.

Het concert begint om 14.45!

WAT: Concert, ervoor en erna Hongaarse lekkernijen, met bijzondere aandacht voor de kerstspecialiteiten!

WAAR: Goethe Instituut Amsterdam, Herengracht 470

routebeschrijving: www.goethe.de/ins/nl/ams/knt/anf/nlindex.htm

HOEVEEL: Bijdrage: 9 euro, tot 18 jaar: 7 euro (inclusief één drankconsumptie)

„Na het succes van de kerstconcerten van de voorafgaande jaren krijgt ook bij tijdens deze decemberbijeenkomst muziek de hoofdrol. Uit Boedapest is het a capella ensemble Voice Drops. te gast, met Orsi Burján, een oude bekende van de Salon. De andere leden zijn Janka Bencze, Szilvia Csernus Levente Tasner és Boldizsár Zajkás. Met uitsluitend de menselijke stem als instrument brengt Voice Drops jazz, pop, wereldmuziek en klassiek. De zangers willen zich zich niet aan één muziekstijl verbinden, maar bewijzen dat de menselijke stem elke stijl, sfeer en emotie kan overbrengen.

Ook het Hongaars Koor Amsterdam, dat in zijn driejarig bestaan al ruime bekendheid heeft verworven, zal weer van de partij zijn. Het Koor Amsterdam heeft zijn repertoire verder uitgebreid met nieuwe Hongaarse en internationale koorwerken. De muzikale leiding is in handen van Máté Lachegyi.”

Meer informatie: http://magyarszalon.nl/

Hongaarse Protestantse eredienst en tentoonstelling in Zwolle op 26 november 2017

In het kader van Refo 500 werd op 22 oktober 2017 de eerste Hongaars Gereformeerde eredienst in Zwolle gehouden.

Graag maken wij u er op attent, dat de tweede dienst zal worden gehouden.

Plaats: Zwolle Lutherse Kerk, Koestraat 2-4, (ingang aan de achterkant Potgietersingel, naast Museum De Fundatie).

Tijd: 26 november 2017 om 15.00 uur.

Het Woord zal verkondigd worden door drs. Kelemen Csongor Attila.

Ds. Lucius de Graaff, emeritus predikant, gewezen voorzitter van Fundament, zal de gemeente begroeten.

Na de dienst is er gelegenheid tot bezichtigen van om de ’roll-up’ tentoonstelling getiteld:”Soli Deo Gloria” Vijf eeuwen Hongaarse Reformatie” . Deze tentoonstelling is beschikbaar gesteld door de Hongaarse Ambassade in Den Haag, waarvoor wij zeer erkentelijk zijn.

Ook zal er naar oud gebruik een ontvangst zijn, waar onder het genot van een kopje koffie/thee ontmoeting kan plaats vinden..

We nodigen u hartelijk uit om deze Hongaars-, Nederlands-talige dienst mee te maken.

De volgende Hongaarse dienst in Zwolle van 24 december zal ook om 15.00 aanvangen in genoemde Lutherse Kerk.

Namens de organisatie wens ik u allen zegen en vrede,

dr. Hermán M. János emeritus predikant.

Rondetafelgesprek Reformatie Hongarije 13 november (Verslag)

De Hongaarse ambassade in Nederland belegde maandagmiddag in het Stadsmuseum van Harderwijk een rondetafelgesprek over de Reformatie. Zie ook onze aankondiging in Rondetafelgesprek 500 jaar Hongaarse reformatie, Harderwijk 13 november 2017

De Reformatie verbond Nederland en Hongarije met elkaar. Veel Hongaren kwamen in ons land theologie studeren, bijvoorbeeld in Harderwijk.

Lees het verslag bij de bron.

Rondetafelgesprek 500 jaar Hongaarse reformatie, Harderwijk 13 november 2017

Op maandag 13 november organiseert de Ambassade van Hongarije een rondetafelgesprek over 500 jaar Hongaarse reformatie in Harderwijk. De deelnemers aan het rondetafelgesprek zijn Jan Peter Balkenende – voormalig Minister-President, Gergely Prõhle – lekenvoorzitter van de Lutherse Kerk in Hongarije en Liek Mulder – historicus en auteur. De voertaal van het evenement is Nederlands.

Het programma ziet er als volgt uit:

 • ontvangst, 16.30 uur,
 • rondetafelgesprek, 17.00-18.30 uur,
 • receptie en mogelijkheid de thematische tentoonstelling ’Soli Deo gloria – Vijf eeuwen Hongaarse Reformatie’ te bekijken, 18.30-19.30 uur.
 • Tijdens de receptie kan ook de tentoonstelling ‘Huszár van De Stijl’ bezocht worden, die tot en met 7 januari te zien is in het Stadsmuseum Harderwijk.

Het adres van het rondetafelgesprek is Stadsmuseum, Donkerstraat 4, Harderwijk. Bijwonen van het rondetafelgesprek is gratis.

Reserveren is mogelijk via dit e-mailadres: event.hga@mfa.gov.hu vermeld dat u de uitnodiging las op HongarijeVakantieland.nl

Artikel over Hongarije in het Algemeen Dagblad.

Nadat eerder RTL eenitem maakte over het groeiend aantal emigranten uit Nederland naar Hongarije, verscheen vandaag in het algemeen dagblad een uitgebreid artikel over het groeiend aantal Nederlanders dat het hectische Holland verruilt voor een riant bestaan in Hongarije.

Volgens het artikel vinden ze daar het Europa dat in Nederland verloren is gegaan.

Uitgebreid wordt stilgestaan bij het groeiend aantal Nederlanders (Inmiddels 250) dat in het dorpje Csemö een huis gekocht hebben.

Kijk het item op RTL, of lees meer in het AD van 9/11/2017.

Kerstmarkt Boedapest: van 10 november t/m 31 december 2017

Boedapest lijkt rond de kerstvakantie een sprookje compleet met vaak een witte kerst, enorme kerstbomen en sprookjesachtige kerstverlichting die door de hele stad is opgehangen.

Elk jaar wordt op het Vörösmartyplein één van de grootste en populairste kerstmarkten van Europa gehouden, zo ook dit jaar van 10 november t/m 31 december 2017. Het Vörösmartyplein ligt in het hart van Budapest, aan het eind van de grote Váci winkel straat.

Op de Vörösmarty plein zijn er twee buitenpodia, u kunt op weekdagen vanaf 16:00 uur en in het weekend vanaf 11:00 uur tot 21:00 uur genieten van jazz, volks- , wereldmuziek en dansvoorstellingen.
De kerstmarkt op het Vörösmarty plein in Boedapest is, naast de ruim honderd kramen met lekker hapjes en handgemaakte kerstversieringen, beroemd om haar reusachtige adventskalender. Deze kalender wordt geprojecteerd op de ramen van restaurant Gerbeaud House. Elk raam is een vakje in de kalender. Elke dag in december om vijf uur ´s middags wordt het volgende ‘vakje´ geopend. Begeleid met veel muziek en een lichtshow mag je dit openen van het venster niet missen als je dit jaar in december naar Boedapest gaat. 

Hongaarstalig podiumgesprek met Hongaarse vluchtelingen 12 november in Amsterdam

Hongaarse vluchtelingen ’56

Hongaarstalig podiumgesprek met Hongaarse vluchtelingen in Nederland

Wanneer          12 november 2017, vanaf 14.00. Programma begint om 14.45.

Wat                  Podiumgesprek onder leiding van historica Mónika Baár, in het Hongaars.

Ervoor/erna: cafetaria open, koffie, thee, gebak, wijn, fris hapjes verkrijgbaar

Waar                Goethe Instituut Amsterdam, Herengracht 470

Hoeveel           Bijdrage: 9 euro, tot 18 jaar: 7 euro (inclusief één drankconsumptie)

Hongaarstalig podiumgesprek met Hongaarse vluchtelingen die na de Hongaarse opstand van 1956 in Nederland zijn opgenomen.

Helaas weer alleen voor de Hongaarssprekenden.

Zie ook www.hongaarsesalon.nl

Mari Alföldy en de organisatoren

Oproep van het Hongaarse Koor Amsterdam / Amszterdami Magyar Kórus

Het in 2014 opgerichte Hongaarse Koor in Amsterdam zoekt nieuwe leden. Ben je van Hongaarse afkomst of geïnteresseerd in de Hongaarse cultuur en koormuziek, en vind je het leuk om in een koor te zingen, dan ben je van harte welkom. Hongaars kunnen spreken is geen vereiste, maar je moet wel bereid zijn in het Hongaars te zingen. Alle leeftijdsgroepen en stemsoorten zijn welkom, bassen en tenoren in het bijzonder!

Over ons koor:
Stukken van Hongaarse componisten (Kodály, Bárdos etc.) domineren ons repertoire, toch zingen we ook regelmatig koorwerken in andere talen van Gregoriaans en klassiek tot spirituals en wereldmuziek. We geven enkele malen per jaar een concert, vaak als onderdeel van een Hongaarse culturele evenement.

De repetities zijn op vrijdag avond van 19:00 tot 21:00 in Amsterdam Slotervaart.

Heb je interesse, neem vrijblijvend contact op met dirigent Máté Lachegyi via de mail mate.lachegyi@hotmail.com of telefonisch 06-13978111.

Az Amszterdami Magyar Kórus felhívása

2014-ben alakult vegyeskarunk várja tagjainak sorába mindazokat a hollandiai magyarokat, vagy a magyar kultúra és kórusmuzsika iránt érdeklődő más nemzetiségű érdeklődőket, akik szeretik vagy szeretnék megtapasztalni a közös éneklés örömét. Életkori megkötés nélkül, mindkét nemből várjuk a jelentkezőket, de különösen örülnénk férfikarunk bővülésének. A kórus repertoárjában a magyar szerzők (Kodály, Bárdos, stb.) művei dominálnak, de a nemzetközi kórusirodalom remekeiből is válogatunk, a gregoriántól a klasszikus zenén át a spirituálékig vagy balkáni népzenei feldolgozásokig. Érdeklődni és jelentkezni lehet Lachegyi Máténál, a kórus vezetőjénél az alábbi elérhetőségeken: mate.lachegyi@hotmail.com, 0613978111

László Norbert Nemes in slotconcert Klassiek op het Amstelveld, 17 september

Klassiek op het Amstelveld is een jaarlijks openluchtfestival dat zich richt op het maken en ervaren van klassieke muziek door de jeugd. Vooral voor dit jaar jubileum van het festival, wordt er een extra nacht toegevoegd aan het festival, in de vorm van een uniek eindconcert. Op zondagavond 17 september, zal het Nederlandse Vrouwenkinderenkoor en het Mixed Youth Choir in Nederland onder leiding van de beroemde Hongaarse koorgeleider en muziekopvoeder László Norbert Nemes optreden. Het concert is mogelijk gemaakt door de Ambassade van Hongarije.

Slotconcert Klassiek op het Amstelveld Zondag 17 september, 19.00-20.00, De Duif, Prinsengracht 756, Amsterdam

 

Concert van Amsterdam Klezmer Band & Söndörgő op 10 september

Spannende klezmer- en balkanmuziek wordt gespeeld in dit unieke concert door de Amsterdamse Klezmer Band, samen met de populaire Hongaarse volksband Söndörgő.

De Amsterdamse Klezmer Band begon 20 jaar geleden als een straatorkest dat traditionele joodse liedjes speelde. Het ensemble werd snel internationaal bekend om zijn besmettelijke mix van klezmer met zowel oude als nieuwe dansmuziek. Nu bundelt het orkest haar klanken met Söndörgő, de Hongaarse formatie die nieuw licht op verloren muziek uit de Balkan werpt. Söndörgő verovert festivals in heel Europa met explosieve prestaties op akoestische snaarinstrumenten uit de familie Tamburitza.

Zondag 10 september, 20.30 uur, Bimhuis, Piet Heinkade 3, Amsterdam

Hongaarse middag in het joodse historische museum op 10 september

Zondag 10 september, 12.00-16.00 uur
Joods Historisch Museum
Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam

Als een zijprogramma van de tentoonstelling ‘Van Fauvisme tot Surrealisme’. Joodse Avant-Garde-artiesten uit Hongarije ‘, op zondag 10 september presenteert het Joodse Historische Museum in Amsterdam een ​​Hongaarse middag. Een dag vol Hongaarse film, muziek, bites en kunst, met gratis rondleidingen door de tentoonstelling vanaf 14.30 uur. Toegang is gratis met een museumkaartje.

Gebouw van Hongaarse ambassade onder renovatie, adres van Consulaat blijft hetzelfde

Het gebouw van de Hongaarse ambassade wordt momenteel gerenoveerd. Tijdens de renovatie wordt de ambassade tijdelijk naar een nieuwe locatie verhuisd. De ambassade van Hongarije in Nederland wordt gerenoveerd vanaf 16 augustus 2017. Tijdens de renovatie wordt de ambassade tijdelijk verplaatst naar een nieuwe locatie, adres: Laan van Nieuw-Oost-Indië 271, 2593 BS Den Haag.

Het consulaat blijft op dezelfde locatie werken, dat wil zeggen op Hogeweg 14, 2585 JD, Den Haag. Bezoekers zouden zo weinig mogelijk belemmering moeten ondervinden van de renovatiewerkzaamheden.

NADARA  GYPSY ZOMERTOUR 

NADARA  GYPSY ZOMERTOUR
 incl. zigeunerdanshuis, jamsession & workshop zigeunerdans 

opzwepende  Roma-muziek uit Transsylvanië www.tanchaz.nl 

Beste muziekvrienden,

NADARA TRANSYLVANIAN GYPSY BAND toert momenteel door België en Nederland met een flitsend festivalprogramma. Hongaarse volksmuziek uit Szászcsávás, authentieke zigeunermelodieën uit Transsylvanië, internationale roma-hits, oriëntaalse buikdansmuziek uit de mahala’s van Boekarest en opwindende dansmuziek zoals csingerálás en cigáncy csárdás. Kom, geniet, luister en dans mee. Alle info is te vinden op www.tanchaz.nl

14.07 21:00 u       Les Grignoux                               Luik (B) 
15.07 20:00 u 
      DRU Ketelhuis                            Ulft 
16.07 15:45 u 
      Wereldmuziekfestival                  Alkmaar 
17.07 20:00 u 
      Cafeetje van Marja                     Apeldoorn 
18.07 20:00 u 
      Wereld Muziek Concours           Kerkrade 
19.07 20:00 u 
      De Parel van Zuilen                     Utrecht 
20.07 20:00 u 
      De IJsselstroom                           Zutphen 
21.07 20:30 u 
      Openluchttheater                         Valkenburg (L.) 
22.07 14:00 u 
      Markt                                           Gennep 

Nadara Transylvanian Gipsy Band presenteert de beste zigeuner-virtuozen en de snelste roma-dansers uit Transsylvanië. Nadara was te zien op het Sziget-festival in Budapest, het filmfestival in Cannes, het Khamoro-festival in Praag, het IRAF-festival in Boekarest, het Gipsy Festival in Tilburg, in het Tropenmuseum, Rasa, Vredenburg en het Concertgebouw en op vele andere internationale podia en festivals. Nadara speelde een prominente rol in de films “Gadjo Dilo” en “Transylvania” van Toni Gatlif.

Bezetting:
Ferenc “Tocila” Iambor         viool
Petre “Petrisor” Ciurar          saxofoon
Alexandra Beaujard              accordeon, dans, zang
Mircea “Romano” Ötvos       gitaar, slagwerk
Tibor Gondos                       contrabas

Speellijst NADARA TRANSYLVANIAN GYPSY BAND   België/Nederland toernee 2017

14 juli 2017, 21 u
Les Grignoux, Brasserie Sauvenière, Place Xavier Neujean, B-4000 Liège/Luik
Entree:  10,-
http://www.grignoux.be   –   www.facebook.com/Grignoux

15 juli, 20:30 u
DRU Ketelhuis, Hutteweg 28, 7071 BV Ulft
Entree: € 25,- inclusief maaltijd
www.drucultuurfabriek.nl

16 juli, 15:45 u: Wereldmuziekfestival
Cultuurpark De Hout, Kennemerstraatweg, 1814 GA Alkmaar
Entree: gratis.
www.cultuurparkdehout.nl

17 juli, 20 u
Cafeetje van Marja, Hoofdstraat 166, 7311 BC Apeldoorn
Vrij entree, vrijwillige bijdrage
www.cafeetjevanmarja.nl
Featuring: Bert Smits & Manito . Met jamsession! 

18 juli, 20 u ; Wereld Muziek Concours  

Rodahal, Europaplein 1, 6461 AJ Kerkrade
Nadara in het voorprogramma van Goran Bregovic Wedding and Funeral Band
Entree: € 35,- .  tickets@wmc.nl
www.wmc.nl

19 juli, 20 u
De Parel van Zuilen, Burgemeester Norbruislaan 17, 3555 ED Utrecht . Met zigeunerdanshuis! 
Entree:  15,-. Voorverkoop  10,-
Tickets: telefoon 06-53740054 of info@deparelvanzuilen.nl
www.deparelvanzuilen.nl

20 juli, 20 u
De IJsselstroom, Vliegendijk 16, 7205 CJ Zutphen
Voorverkoop t/m 15 juli: € 15,-. Aan de zaal: € 20,-.
Reserveren via hopaart@gmail.com of via tel. 06-27020007. Vooruitbetalen op rekening: NL71INGB0000889784 t.n.v. A.P. Hop o.v.v. IJsselstroom Zutphen. Uw reservering is definitief als het bedrag is overgemaakt.
www.deijsselstroom.info
Met optreden Oriëntal Tribal Dance Group o.l.v. Sulayca Soijo
www.sheilabuikdanscentrum.nl

21 juli, 20:30 u
Openluchttheater, Plenkertstraat 51 A, 6301 GL Valkenburg (L.)
Entree: € 12,50
www.openluchttheater-valkenburg.nl

22 juli, 14 – 18 u
SumMmertime Podium, Markt 1, 6591 BZ Gennep
Entree: gratis .  Met workshop zigeunerdans
www.summmertimegennep.com

Meer over Nadara:

www.tanchaz.nl
www.speelman.nl/Nadara
www.youtube.com/nadaragypsyband

Wij wensen je veel festivalplezier.

Tot Nadara!

Aart Hop & Crispijn Oomes

Netwerk Hongaarse Volksmuziek

www.tanchaz.nl

Tel. 06-27020007

Nieuwe reisgids ‘360° Boedapest’

Guy Minnebach van Entre Amis schreef een geweldige reisgids ‘360° Boedapest’! Deze reisgids bevat alle informatie en inspiratie voor een citytrip Boedapest.

Deze papieren reisgids over Boedapest is onderdeel van een multimediale reisgids, die verder bestaat uit een digitale reisplanner (www.360gradenreizen.com) en een app voor de smartphone (IOS en Android). Hiemee kun je jouw persoonlijke reisgids samenstellen en downloaden op je telefoon.

Plan je een citytrip naar Boedapest? Dan mag deze gids zeker niet ontbreken in je koffer.