Feestdagen in Hongarije

Thema’s > Feestdagen in Hongarije

De feestdagen zijn behalve de nationale feestdagen (15 maart, 20 augustus, 23 oktober) en 1 mei de gebruikelijke christelijke feestdagen: 1 januari, tweede paasdag, tweede pinksterdag, Allerheiligen, eerste en tweede kerstdag (25, –26 december). Voor een volledig overzicht verwijzen we u naar de tabel onderaan deze pagina van Hongarije Vakantieland. Op deze pagina gaan we dieper in op de verschillende feestdagen en de gebruiken in Hongarije.

Naamdagen In heel Hongarije wordt het fenomeen “naamdag” gevierd. (Bij ons wordt de naamdag alleen in Limburg gevierd). Dit is van oorsprong een katholiek religieus feest ter ere van de heilige die deze naam tijdens zijn of haar leven droeg. De naamdagen vallen op de dag waarop die betreffende heilige gestorven is. Een bekend voorbeeld is Sint Nicolaas. Hij stierf op 6 december in het jaar 342. Iedere Hongaar die zijn naam draagt, viert op deze dag zijn of haar “naamdag”.  Daar alle Hongaren een Orthodoxe naam krijgen bij de doop  hebben ze dus allemaal een eigen naamdag. Dit gebruik is afkomstig van het Rooms-katholieke geloof, maar wordt in Hongarije door zowel Katholieken als Protestanten gevierd.  De naamdag wordt gevierd met bloemen, kleine cadeau’s, gebak, drank, familie en goede vrienden. Maar het wordt net niet zo uitbundig gevierd als in Nederland een verjaardag. Als je meerdere naamdagen hebt dan vier je die naamdag die het dichtst bij je eigen verjaardag ligt. De verjaardag wordt in kleine kring binnen de familie gevierd.

Nationale feestdagen Op de nationale feestdagen wordt over het algemeen niet gewerkt, de banken en de meeste winkels zijn gesloten. Daar staat tegenover dat musea, restaurants, (kuur)baden en overige bezienswaardigheden meestal wel geopend zijn. We adviseren u om vooral even na te vragen vooral u erop vertrouwd dat een bezienswaardigheid geopend is op een nationale feestdag. Het openbaar vervoer rijdt op nationale feestdagen minder dan u gewend bent: er wordt gereden volgens de dienstregelingen van zon- en feestdagen.

Dag van de bevrijding / Herdenking opstand 1848 Tot 1990 werd op 4 april de Dag van de Bevrijding gevierd, omdat de Sovjet-troepen in 1945 op deze dag de laatste Duitse troepen en hun bondgenoten uit Hongarije hadden verdreven. Tegenwoordig viert men het bevrijdingsfeest op 15 maart – ter herdenking van de onafhankelijkheidsstrijd van de jaren 1848/ 1849.

Dag van de republiek (stichting republiek 1989 en opstand 1956) Ook het feest van “De dag van de Oktoberrevolutie” is verhuisd. In dit geval  van 7 november naar 23 oktober. Op die dag brak in 1956 de volksopstand uit en op 23 oktober 1989 moest de Hongaarse Volksrepubliek voor de Republiek Hongarije wijken.

Pasen Het is een typisch Hongaars volksgebruik op paasmaandag vrouwen en meisjes te ‘begieten’, opdat ze zullen opbloeien. In dorpen gebruikten de mannen vroeger volle emmers water, maar tegenwoordig nemen ze genoegen met eau de cologne. Volgens de traditie krijgen de vrouwen na hun besprenkeling paaseieren cadeau.

Mikula’s Sinterklaas in Hongarije heet Mikula’s [Mikoelaasj]. In de communistische tijd kwam de Mikula’s traditie onder druk te staan. Onder de naam Telapo (vader winter) kon Mikolás overleven. Sinds die tijd komt hij uit Lapland. Hij heeft traditioneel geen zwarte pieten om zich heen om hem te helpen, maar een klein duivel, Krampusz.
Een echte Krampusz is voor kleine kinderen zo eng, dat je hem eigenlijk maar heel zelden in zijn oorspronkelijke verschijning ziet: een angstaanjagende figuur, gehuld in de huid van een zwart schaap en een rood masker met horens voor zijn gezicht. De Krampusz (klauw) traditie kwam voor in afgelegen gebieden in de Alpen. De figuur is geïnspireerd op de duivel maar bij de invoering van de moderne Mikolás traditie, rond 1850, moest hij een Oostenrijker voorstellen. Oostenrijk was destijds de aartsvijand van de Hongaren. Krampusz wordt vandaag de dag vervangen door verklede kinderen met hoorntjes, zoals op bijgaande foto kunt zien.
Er zijn enkele afwijkende gebruiken in Hongarije rond Sint Nicolaas ten opzichte van Nederland. Kinderen poetsen één van hun laarzen op en zetten deze in de vensterbank van hun slaapkamer, in andere streken gebeurt ditzelfde met een sok die in het raam gehangen wordt. Ze laten het raam open om Sinterklaas naar binnen te laten. Hij stopt in de nacht van 5 op 6 december lekkers in de schoenen van kindertjes mits zij deze gepoetst hebben. Per streek is het afhankelijk wat zij krijgen: zoetigheid, een klein cadeautje en een heel klein gouden roetje, voor hun lieve en hun stoute daden. Of twee poppetjes: een duiveltje omdat ze soms stout zijn en een Sint-Nicolaaspop omdat ze ook vaak lief zijn. Vaak komt Mikulas ook op school (op zes december) en leest dan, net als in Nederland uit zijn grote boek voor. Rond Sinterklaas zijn er ook chocoladefiguren te krijgen, waarvan sommigen meer op de Kerstman, anderen zeer sterk op onze eigen Sint lijken, met staf, zak en mijter.

Kerst In heel Oost-Europa vasten mensen de dag voor kerstmis, zodat het kerstmaal extra goed smaakt. Men gaat aan tafel als de eerste ster aan de hemel verschijnt en er wordt bij het diner 1 stoel vrijgelaten voor het kerstkind. Op kerstavond leggen engeltjes de cadeautjes oningepakt onder de boom. In Hongarije dragen als engelen of herders verklede kinderen een kribbe van huis tot huis en beelden taferelen uit van het Bijbels verhaal.

Vrolijk Kerstfeest en Gelukkig Nieuwjaar! – Kellemes Karacsonyi unnepeket es Boldog Új Évet!

De voorbereidingen op het kerstfeest beginnen ver vóór Kerstmis, zeker op het overwegend katholieke platteland, waar de kinderen tijdens de Advent samen met de pastoor een opvoering van het kerstverhaal instuderen. Dit gebruik wordt Bethlemezés genoemd en gaat terug op de middeleeuwse christelijke mysteriespelen. Het is de bedoeling dat het kerstverhaal met liederen, gedichten en geestige dialogen op vermakelijke wijze wordt opgevoerd.

Vooral in de kleinere dorpsgemeenschappen is het voor kinderen een hele eer om gekozen te worden voor een rol in het kerstspel. Op de laatste schooldag vóór de kerstvakantie wordt het kerstspel onder grote belangstelling van ouders en leden van de dorpsgemeenschap in de plaatselijke kerk opgevoerd.

Voor deze gelegenheid is de ruimte in de kerk voor het altaar omgetoverd tot een grote kerststal, waar de kinderen verkleed als Maria, Jozef, de herders, de drie wijzen uit het oosten en andere figuren het kerstverhaal in dichtvorm en zingend uitbeelden. Tijdens de kerstdagen wordt het kerstspel op het plaatselijke kabelnet eindeloos herhaald en bekijken de trotse ouders de verrichtingen van het eigen kroost op televisie.

DIT KAN U OOK INTERESSEREN:
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *