Sinterklaas

Sinterklaas in Hongarije heet Mikula’s [Mikoelaasj].

In de communistische tijd kwam de Mikula’s traditie onder druk te staan. Onder de naam Telapo (vader winter) kon Mikolás overleven. Sinds die tijd komt hij uit Lapland. Hij heeft traditioneel geen zwarte pieten om zich heen om hem te helpen, maar een klein duivel, Krampusz.

Sinterklaas in Hongarije

Sinterklaas in Hongarije

Een echte Krampusz is voor kleine kinderen zo eng, dat je hem eigenlijk maar heel zelden in zijn oorspronkelijke verschijning ziet: een angstaanjagende figuur, gehuld in de huid van een zwart schaap en een rood masker met horens voor zijn gezicht. De Krampusz (klauw) traditie kwam voor in afgelegen gebieden in de Alpen. De figuur is geïnspireerd op de duivel maar bij de invoering van de moderne Mikolás traditie, rond 1850, moest hij een Oostenrijker voorstellen. Oostenrijk was destijds de aartsvijand van de Hongaren. Krampusz wordt vandaag de dag vervangen door verklede kinderen met hoorntjes, zoals op bijgaande foto kunt zien.

Er zijn enkele afwijkende gebruiken in Hongarije rond Sint Nicolaas ten opzichte van Nederland. Kinderen poetsen één van hun laarzen op en zetten deze in de vensterbank van hun slaapkamer, in andere streken gebeurt ditzelfde met een sok die in het raam gehangen wordt. Ze laten het raam open om Sinterklaas naar binnen te laten. Hij stopt in de nacht van 5 op 6 december lekkers in de schoenen van kindertjes mits zij deze gepoetst hebben. Per streek is het afhankelijk wat zij krijgen: zoetigheid, een klein cadeautje en een heel klein gouden roetje, voor hun lieve en hun stoute daden. Of twee poppetjes: een duiveltje omdat ze soms stout zijn en een Sint-Nicolaaspop omdat ze ook vaak lief zijn. Vaak komt Mikulas ook op school (op zes december) en leest dan, net als in Nederland uit zijn grote boek voor. Rond Sinterklaas zijn er ook chocoladefiguren te krijgen, waarvan sommigen meer op de Kerstman, anderen zeer sterk op onze eigen Sint lijken, met staf, zak en mijter.