Naamdagen 

In heel Hongarije wordt het fenomeen “naamdag” gevierd. (In Nederland en België wordt de naamdag alleen in Limburg gevierd).

De naamdag is van oorsprong een katholiek religieus feest ter ere van de heilige die deze naam tijdens zijn of haar leven droeg. De naamdagen vallen op de dag waarop die betreffende heilige gestorven is. Een bekend voorbeeld is Sint Nicolaas. Hij stierf op 6 december in het jaar 342. Iedere Hongaar die zijn naam draagt, viert op deze dag zijn of haar “naamdag”.  Daar alle Hongaren een Orthodoxe naam krijgen bij de doop  hebben ze dus allemaal een eigen naamdag.

Hoewel dit gebruik afkomstig is van het Rooms-katholieke geloof, wordt het in Hongarije door zowel Katholieken als Protestanten gevierd.

De naamdag wordt gevierd met bloemen, kleine cadeau’s, gebak, drank, familie en goede vrienden. Maar het wordt net niet zo uitbundig gevierd als in Nederland een verjaardag. Als je meerdere naamdagen hebt dan vier je die naamdag die het dichtst bij je eigen verjaardag ligt. De verjaardag wordt in kleine kring binnen de familie gevierd.