Goulash IX

SZEKELY GOULASH

Dit is een recept voor Zuid-Hongaarse Goulash. Deze goulash is een specialiteit van Szekely, het zuidelijk deel van Hongarije.

Ingrediënten (voor 6 porties):

  •  900 gram zuurkool, afgespoeld en afgeschud
  •   1 eetlepel karwijzaad
  •   2 eetlepels boter (of olie, of spekvet)
  •   450 gram varkensschouder, gesneden in grote bijtklare stukken.
  •   450 gram Hongaarse worst, of Poolse worst, gesneden in grote bijtklare rondjes.
  •   1 grote ui, fijngehakt
  •   2 teentjes knoflook, fijngehakt
  •   1 groene peper, gehakt
  •   1 eetlepel Hongaarse zoete paprika (of gebruik verse paprika uit de   supermarkt)
  •   2 bakjes zure room

Bereiding:

  1.   Gebruik een grote pot met deksel, waarin alle ingrediënten passen. Doe de zuurkool in net genoeg water dat het onder staat, en voeg de   karwijzaadjes toe. Laat dit met het deksel erop voor twee uur sudderen (of langer, als je dat wilt).
  2.   Smelt in een grote, zware braadpan de boter en braad het varkensvlees.
  3.   Doe het varkensvlees en de worst in de pot/pan met de zuurkool.
  4.   Fruit de uien in de braadpan totdat ze glazig zijn, en voeg dan de   knoflook toe. Fruit dit een paar minuten. Voeg dit aan de pot toe, samen met de groene peper en de paprika. (ik heb succes gehad door wat cayenne- peper op dit punt toe te voegen)
  5.   Laat dit, met de deksel een stukje van de pan, een paar uur sudderen, waarbij je af en toe er even in roert.
  6.   Haal de pan van het vuur, en laat het 30 minuten afkoelen. Roer dan de zure room erdoor, en dien het op.

Opmerkingen:   Dit past goed bij pasta, knoedels, aardappelen, of spaetzle (die nokedli worden genoemd in Hongarije). Des te langer het kookt, des te beter smaakt het. Het smaakt zelfs het beste wanneer het weer opgewarmd wordt. Voeg de zure room echter niet toe als je het nog eens op gaat warmen.

Bereidingstijd: 30 minuten voor het fijnhakken, vele uren voor het koken.

Recept van Jeffrey Mogul

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *