Kárász

Kárász ligt in het noordelijke deel van de provincie Baranya, aan de voet van de Oost-Mecsek.

Kárász telt 397 inwoners (2001).

Kárász ligt langs de Völgység-beek en een kleine Mecsek-vallei (Sörösi csörge of Csörge). De Völgység-beek is 53 km lang en de stroom loopt naar Siófok in Sióagárd. Vanwege deze smalle vallei wordt Kárás de ‘poort van de Mecsek’ genoemd.

De eerste vermelding van Kárász dateert uit 1325. Het wordt genoemd aan de grens van een naburig dorp (Bóda) op dat moment. De voorloper van het Hongaarse dorp van vandaag werd geboren in het Árpád-tijdperk. Inmiddels omsluit Kárász ook de dorpen Bóda, Himesd en Ciklód.

Volgens historische gegevens is de wijn– en fruitteelt altijd een belangrijke bron van inkomsten geweest. Fruit werd verkocht op markten in de omliggende marktsteden. Kárász was vooral beroemd om zijn pruimen-, peren- en appelsap, maar ook vanwege de pálinka.

Er zijn aanzienlijke minerale bronnen aan de rand van het dorp. De belangrijkste hiervan zijn steenkool, maar in de bergen zijn kwartszand, ijzer en een kleine hoeveelheid goud gevonden. Vanaf het dorp ten zuiden van de Sörösi-put werd in de vroege 19e eeuw begonnen met mijnbouw. Hier is verschillende keren getracht om zwarte steenkool van goede kwaliteit te produceren. Vanwege de ongunstige klimatologische omstandigheden konden ze echter geen grotere hoeveelheden mijnen starten. Na een laatste poging in 1930 zijn de mijnen gesloten,

In de oude kern van het dorp staat de parochiekerk van Sint Elizabeth. Kárász’s oude middeleeuwse kerk werd “opgeofferd”, de oude kerk werd in 1855 afgebroken. De nieuwe kerk werd gebouwd op het oude kerkplein, met behulp van de oude stenen. De aangrenzende dorpen Vékény en Magyaregregy zijn een dochterkerk van de moederkerk van Kárász, tot op de dag van vandaag.

Het kleine kappersmuseum in Kárász is een bezoekje waard. In het dorp is nog steeds een apotheek en een postkantoor.

De heuveltoppen boven het dorp zijn bedekt met wijngaarden en boomgaarden, maar tegenwoordig zijn de meeste van hen bedekt met bos.

In Kárász  kunt u paardrijden, tennissen, zwemmen en in de hele omgeving ligt een uitgestrekt wandel- en fietspadennet.

Als U het prachtige landschap in vogelvlucht wilt zien, maak dan een wandeling op de dorpsbegraafplaats of op de top van de berg Öreg, waar je een prachtig uitzicht hebt op de hogere toppen van de oostelijke Mecsek. De Somlyó (572 m) en de Dobogó (594 m) zijn idyllisch, maar soms is het mogelijk om van hier uit Misin en de tv-toren in Pécs te zien.

Twee stranden in de omgeving (binnen 5 km), een kasteel (5 km), vissen (6-7 km); Pecs (35 km) Szekszard (40 km), Magyarhertelend, Harkány, SiklósWijnroute.