Varkert Bazar

Het neorenaissancistische gebouwencomplex van Varkert Bazar, dateert uit de late 19e eeuw. Het ligt aan de Boeda-kant van de stad aan de oevers van de rivier de Donau.

Staande onder het Koninklijk Paleis, aan de voet van Castle Hill, raakte het architectonisch verbluffende complex in de 20e eeuw in verval. Het Werelderfgoed is onlangs in zijn oude glorie hersteld en bezoekers kunnen de bloementuin, het park bekijken en zelfs een roltrap naar het Koninklijk Paleis nemen!

Vroege geschiedenis
In de 19e eeuw begon de snelle ontwikkeling aan de Pest-kant van de Donau met een imposante rij paleizen en een voetgangersgebied, terwijl de Buda-kant zijn landelijke achttiende-eeuwse uiterlijk behield met gebouwen met één verdieping.

Aan het begin van de jaren 1870 werd het idee geboren om een ​​representatief gebouwencomplex en een siertuin aan de voet van Várhegy te creëren. Miklós Ybl, die in die tijd een bekende en gevierd architect was, werd belast met de taak om de definitieve plannen te maken. De Castle Garden Bazaar werd gebouwd tussen 1875 tot 1883 in neo-renaissance stijl op basis van de plannen van Miklós Ybl. Het gebouwencomplex is een van de mooiste creaties van de Hongaarse romantische stijl; sinds zijn opening in 1883 is het altijd beschouwd als een onbetwist meesterwerk met haar schoonheid en evenwichtige proporties.

De toenmalige winkels werden later ook als studio’s gebruikt; Alajos Stróbl, de maker van de Mátyás-fontein in het Buda-kasteel en van het standbeeld van János Arany dat voor het Nationaal Museum staat, werkte hier vanaf 1884.

In 1984 is de Castle Garden gesloten. In 2011 is de volledige reconstructie van het gebouw begonnen.

Tijdens de wederopbouw werden onder andere keramiek, alledaagse voorwerpen, sieraden en wapens uit het Turkse en het middeleeuwse tijdperk opgegraven door de archeologen. In het noordoostelijke deel van het gebied, naast Várhegy, werden ook de overblijfselen gevonden van stenen constructies, bakstenen vloeren en een verstevigde modderbodem uit de tijd van de Turkse overheersing.

Uit de Turkse tijd werd ook een gootsteen met ijzeren staven gevonden, met daaraan een zeef welke voorkwam dat grotere stukken afval in de goot terechtkomen. Het gebied ten zuiden van Vízhordó werd tijdens de Middeleeuwen beschouwd als afgelegen gebieden en in de 16-17e eeuw werden ze vooral gebruikt voor begraafplaatsen. Deze begraafplaatsen werden later vernietigd tijdens de belegeringen van 1684 en 1686.

In het noordelijke deel van Castle Garden Bazaar werden kanon gieterijen geëxploiteerd in de 16-18e eeuw. Tijdens de veldwerkzaamheden werden de hoofdmuren van acht gebouwen uit het Turkse tijdperk ontdekt. Enkele honderden stenen en gietijzeren kogels werden gevonden,hoogstwaarschijnlijk uit de tijd van de herovering van Buda in het jaar 1686 . Deze gieterijen hebben een aandenken in de Öntőház binnenplaats en het Lépcsőpavillon (trappaviljoen), de muur bedekt met Cortenstaal is hier versierd met een reeks gaten en gestileerde kanonskogels.

Vernieuwing
De staat van de Castle Garden Bazaar verslechterde voortdurend vanaf de jaren tachtig en leidde uiteindelijk tot de sluiting van het gebouw in 1984. Er zijn verschillende plannen gemaakt voor de wederopbouw en voor het gebruik van de Castle Garden Bazaar.

De ontwikkeling van de Castle Garden Bazaar was niet alleen een eenvoudige reconstructie – wat betekent dat alleen de authentieke renovatie van het gebouwencomplex en van de verbindende tuinen die een werelderfgoedlocatie vormen. Het was veel meer: ​​in het gereconstrueerde gebouw zijn complexe tentoonstellingshallen en een multifunctionele evenementenhal ondergebracht. Een bezoekerscentrum voor toeristen werd opgezet met restaurants en een infopunt.

De ontwikkeling begon op basis van het  regeringsdecreet 1375/2011. (XI.8) over de wederopbouw van de Várbazár, over de langetermijnontwikkeling van het Buda-kasteeldistrict , over de revitalisering van de Koninklijke Tuinen van het Buda-kasteel en over de afwikkeling van de verkeersostoppigen in het Buda Castle District en zijn omgeving.

Tijdens de reconstructie werd een gebouwencomplex met een totale oppervlakte van 8.988 vierkante meter gerenoveerd, werd 17.722 vierkante meter nieuw gebied inclusief de ondergrondse garage gebouwd en een tuin en binnenplaats van 8.734 vierkante meter werd ontwikkeld. Dankzij de ontwikkeling van Castle Garden Bazaar is een nieuwe culturele attractie en openbare ruimte gecreëerd waar bezoekers van elke leeftijd een interessant programma vinden.