Balatonfűzfő

Balatonfűzfő Is een dorp aan de noordoever van het Balatonmeer in Hongarije.

De eerste schriftelijke vastlegging van Balatonfűzfő komt uit de schenkiingsbrief van koning St. Stephen uit 990 (1025), toen nog onder de naam Mama. De enige overblijfselen van het dorp Mama, de voorvader van de Balatonfűzfő en nog altijd een van de belangrijke bezienswaardigheden van Fűzfő, zijn de XII-XIII. eeuwse kerkruïnes.

De spoorweg werd gebouwd in 1908, waarna de moderne geschiedenis van Balatonfűzfő begon. De rooms-katholieke kerk werd gebouwd in 1936-37. Bernadett Szilágyi, een beeldhouwer uit de regio Szeged, creëerde het Millennium-standbeeld, dat te zien is in het Millennium Memorial Park .

De wilgendagen worden gehouden in de week van St. Stephen’s Day. Vanaf het treinstation kunt u een wandelpad nemen naar de Rom-kút-vallei, naar de overblijfselen van een Romeinse villa.

Er is een fietspad van de stad naar Balatonkenese en Balatonalmádi. Vanaf de Máma-top heeft u een panoramisch uitzicht op het oostelijke deel van het Balatonmeer. De trots van Balatonfűzfő is het Föveny-strand, waar de kamikaze en de ervaringsglijbaan nieuw zijn. Het strand in het Tobuki-district is ook verfraaid. Een nieuwe speeltuin is gebouwd aan Irinyi ut.. 

De stad heeft sinds de oprichting tot in de moderne geschiedenis van het dorp een prominente rol gespeeld in de sport. Balatonfűzfő bezit de eerste bobsleebaan in Balaton . Tegenwoordig ligt aan de Balaton-kust van Fűzfő, een landelijk bekend zwembad, met buitensportfaciliteiten en uitgebreide zeilsport mogelijkheden.