Barneveld deze zaterdag gastheer van Hongarije Plaza

De Veluwehal in Barneveld biedt zaterdag onderdak aan het jaarlijkse eendaagse evenement Hongarije Plaza. Met ruim vijftig stands, vijftien lezingen, zes concerten en vijf cateraars laat het evenement bijna alle facetten zien van Hongarije en de Hongaarse taal, cultuur en gastronomie.

Zaterdag 29 september 2018 gaan om 10.00 uur de deuren openen en de verwachting is dat er zo’n 1500-2000 belangstellende Hongarije-liefhebbers én Hongaren in Nederland langs zullen komen.

“Tientallen standhouders laten zien wat Hongarije te bieden heeft. Van vastgoed tot wijn, van volksdans tot taalcursussen, de veelzijdigheid van deze dag levert al vele jaren een succesvol recept voor een gezellige en leerzame dag,” aldus Edwin van Schie, een van de organisatoren en tevens uitgever van Most Magyarul! Hongarije Magazine.

Zijn collega Dóra Varga van Loon voegt eraan toe: “Nieuw dit jaar zijn de Hongaarstalige lezingen voor de vele Hongaren die – vaak relatief onzichtbaar – in Nederland hard aan het werk zijn.”

Het podiumprogramma biedt werkelijk voor elk wat wils:  de dag begint met heerlijke operette- en zigeunermuziek, dan volgt de Himnusz (het volkslied van Hongarije) gezongen door  het Hongaarse Koor Den Haag o.l.v. Kata Kovács en begeleid door de fenomenale pianiste Valentina Tóth (voor 3/8e Hongaarse). Valentina geeft ook een eigen concert en speelt werken van Ernő Dohnányi, van haar gloednieuwe cd Ruralia Hungarica. Valentina is bekend van het televisieprogramma De Tiende van Tijl en maakte furore met haar cd Hungarian Horizon, die de intenationale prijs Diapason d’Or won, de Gouden Stemvork!

Natuurlijk is er ook lichte muziek, in de persoon van singer-songwriter Marianna Kocsány, het koor komt met aantrekkelijke Hongaarse liederen en de dansgroep Ralda uit Raalte brengt een aantal Hongaarse choreografieën op het podium in de theaterzaal van de Veluwehal.

Buiten de veelzijdige informatiemarkt en het dynamische podiumprogramma zijn er ook tal van workshops en lezingen. Een kleine greep uit dit programma:  naast een fijnzinnige, zeer boeiende lezing over Fietsen en onthaasten in Hongarije is er ook een fascinerend verhaal over de Hongaarse taalroots in Centraal-Azië. Naast een intrigerende lezing over de eigenzinnige componist György Ligeti zijn er ook workshops over Actieve vakanties in Hongarije, over bijen houden en honing maken in Hongarije en over de huidige Hongaarse huizenmarkt voor vakantiewoningen.

Edwin van Schie, behalve uitgever ook een in kringen van Hongaarslerenden goed bekend staande taaldocent, gaat als een ware stand-up-commedian op droogkomische wijze het leerproces te lijf van Hongaars leren voor Nederlanders en Nederlands leren voor Hongaren. Zijn  doel is om elkaar inzicht te geven in wanneer communicatie scheef loopt als het met intonatie, uitspraak en ritme niet helemaal in orde is.

De klapper van de dag is het concert om 16.00 u. van de Budapestse band Margaret Island. Deze band speelt muziek die plezierig aanvoelt en gelardeerd is met fraaie Hongaarse songs. In korte tijd zijn zij mateloos populair geworden in Hongarije.

Een voorproefje kunt u vrijdagavond beluisteren op de Nederlandse radiozender 40Up Radio. In zijn wekelijkse programma over de krochten van de goede popmuziek komt Vincent van Engelen met een special over Margaret Island.

Wie de inwendige mens wil versterken, kan op Hongarije Plaza zijn hart ophalen bij een grote keuze uit Hongaarse lekkernijen als kürtöskalacs  (heerlijke op houtskool gebakken cakerollen), lángos, gulyás en rétes (‘Strudl’) en vele andere Hongaarse delicatessen die ter plekke kunnen worden geproefd of aangeschaft voor thuis. Maar er is dit jaar -voor het eerst- ook rekening gehouden met vegetariërs!

Meer informatie is te vinden op www.hongarijeplaza.org.

Open van 10.00-18.00 op 29 september 2018. De entree bedraagt  €5,- per persoon (kinderen tot en met 12 jaar gratis.

Wij denken dat je ook deze pagina's en aanbiedingen leuk vindt:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *