Reizen naar en in Hongarije

Ten gevolge van de migratiesituatie, meer bepaald aan de grenzen met Servië en Oostenrijk, zijn vertragingen of wijzigingen van de uurregeling van het treinverkeer, alsook onderbrekingen van het trein- en autoverkeer mogelijk. Aangezien de situatie van dag tot dag kan evolueren, raden wij treinreizigers aan regelmatig de website van de Hongaarse spoorwegen (MAV) te consulteren: www.mavcsoport.hu.

Fiets

Ofschoon er volgens de statistiek al 1200 km fietspad in Hongarije is, moet u niet te veel verwachten. Een netwerk van fietspaden bestaat niet. Echte fietspaden vindt u wel direct langs het Balatonmeer en ook in Boedapest zijn er enige fietspaden die verder noordelijk gaan naar Szentendre. Voorts kunt u gebruik maken van tweede en derde graads wegen waar u wel rustig en vrijwel zonder verkeer kunt fietsen. Heel populair zijn de wegen langs de rivieren Donau en Tisza en op de eilanden (b.v.Csepel en Szentendre eiland). Voor mountainbikers is de Donauknie een ideaal gebied en ook het Mátra- en Bükk gebergte. Boeken en landkaarten voor fietsers in de Duitse taal en ook prachtige wandelkaarten zijn te koop bij de boekwinkels in het centrum van Boedapest of in Nederland bij Fietsvakantiewinkel in Woerden (Tel: 0348-421844). Meer informatie over Fietsen in Hongarije vindt u op onze themapagina Fietsen.

Officiele papieren

Per 21 december 2007 behoort Hongarije, als lid van de Europese Unie, ook tot het Schengen-gebied, dat wil zeggen: geen paspoortcontrole meer bij de grenzen. In de luchtvaart werd de controle pas m.i.v. de zomerdienstregeling (maart 2008) opgeheven. Houdt er wel rekening mee dat u zich altijd moet kunnen identificeren dmv een ID-kaart of Paspoort. Kinderen boven 16 jaar moeten een eigen paspoort of identiteitskaart  hebben. Voor Belgen is een persoonbewijs voldoende.

Mocht u uw paspoort in Budapest kwijtraken, meldt u zich dan op onderstaand adres, telefoonnummer: Directoriaat van de Immigratie- en Naturalisatiedienst voor Boedapest en de provincie (Pest Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Budapesti és Pest megyei Igazgatósága). Adres: 1117 Boedapest, Budafoki út 60 ≥ 463-9165, 463-9181 Er is een 24 uurs-dienst. Indien uw paspoort is gestolen, moet u hiervan aangifte doen bij het politiebureau van het gegeven district. U kunt dan de alarmnummers 107 of 112 bellen.

Landkaarten

Hele mooie detailkaarten zijn de “turistaterkepek” uitgegeven door Cartografia / Budapest op schaal 1:40000.  Deze kaarten (enkele tientallen) beschrijven vooral de berg- of heuvelachtige gebieden (Vertes, Borzsony, Pilis, Zemplen, enz.).  De kaarten  moet je meenemen als je daar de kans toe hebt, ook als je je ze op dat moment niet direct nodig hebt, want ik heb nog nooit ergens de hele reeks bij elkaar gezien. Meer gedetailleerde kaarten heb ik tot nog toe in de handel niet gevonden.

Op het Internet zijn Hongaarse kaarten o.a. te vinden op

 • http://lazarus.elte.hu/hun/moterkep.htm (met heel wat links naar diverse kaarten – o.a. heel mooie computergemaakte reliëfkaarten – en stadsplannen, soms met zoekmachine)
 • http://www.terkepcentrum.hu/ (met o.a. in- en uitzoombare kaarten)
 • Hongarije 1:400.000 van Michelin
 • Hongarije easy-driver van Suurland Falkplan.
 • Hongarije 1:300.000 van Marco Polo
 • Wandelkaarten bestaan helaas niet in het Nederlands (Zover wij weten). Een alternatief is het duitse Wanderungen in Ungarn, Erlebnis Wandern, Bruckmann.
 • Fietsgidsen – Donauradweg, drie delen, Bikeline. Deel 2, Passau-Wenen in het Nederlands – Donauroute, Pirola

Reisgidsen

 • Reishandboek Hongarije- Bernard en Hanneke van den Berg Het Reishandboek Hongarije is geschikt voor mensen die avontuurlijk, maar goed voorbereid op vakantie willen. Het boek bevat veel informatie over zaken als .
  • Een actuele beschrijving van Hongarije van vandaag de dag;
  • gedegen hoofdstukken over geschiedenis, landschap, planten- en dierenwereld, economie, kunst, cultuur en godsdienst;
  • alle belangrijke bezienswaardigheden;
  • alle mogelijke praktische informatie gebundeld in een apart katern;
  •  accommodatie, eetgelegenheden, openbaar vervoer en geldzaken
  • een handzaam register;
  • een uitgebreide woordenlijst;
  •  een groot aantal handige stad- en streekplattegronden
  • en prachtige foto’s.
 • Nelles Guide Hongarije nederlandstalige reisgids over Hongarije, Het Spectrum
 • Hongarije, Gouden Serie, ANWB Een absolute klassieker met een roemrijk verleden. Misschien wel de beste reisgidsen van het Nederlands taalgebied. Compact, past in een binnenzak, en aantrekkelijk om te lezen.
 • Hongarije, Groene gids, Michelin. Nederlandstalige reisgids van een de meest bekende reisgidsenorganisatie van de wereld: Michelin. Alles wat u wilt weten wordt besproken! Accommodaties, eetgelegenheden, bezienswaardigheden, cultuur, sport, uitgaan en meer. De gids is voorzien van diverse plattegronden.
 • Voetspoor – 2400 kilometer door Oost-Europa – Ted Simon Met zijn boeiende beschrijvingen van mensen, culturen en landschappen en zijn filosofische beschouwingen over het sociale en politieke klimaat van de landen waar hij doorheen trekt, verbindt Ted Simon de geschiedenis van het voormalige Oostblok met zijn persoonlijke speurtocht. Een heel bijzonder boek [Uitgever Arena]
 • Online kaart met veel detail u kunt inzoomen tot het kleinste plaatsje in Hongarije, klik hier.

Verkeersregels

Max snelheid

 • Personenwagen (max. 2500 kg) Binnen bebouwde kom 50 (50); Buiten bebouwde kom 80 (90); Autoweg 100 (110); Snelweg 120 (130).
 • Personenwagen met aanhanger. Binnen bebouwde kom 50; Buiten bebouwde kom 70; Autoweg 70; Snelweg 80.
 • Motoren Binnen bebouwde kom 50; Buiten bebouwde kom 70; Autoweg 100; Snelweg 120.
 • Bus Binnen bebouwde kom 50; Buiten bebouwde kom 70; Autoweg 70, Snelweg 100.
 • Fietsen, brommers, en 3-wielers Binnen bebouwde kom 40; Buiten bebouwde kom 40

Het gebruik van dimlicht buiten de bebouwde kom is altijd verplicht.

Verkeer op een rotonde heeft altijd voorrang. Als u een rotonde oprijd is het gebruik van een richtingaanwijzer aangeraden, bij het verlaten van de rotonde is het verplicht.

Gehandicapten mogen op een ‘betaald parkeren’ plaats parkeren zonder te betalen mits de kaart zichtbaar is.

Kinder-veiligheids-zitjes zijn verplicht voor kinderen kleiner dan 120cm of jonger dan 12 jaar.

Invoegen nadat u linksaf geslagen bent gebeurt soms op invoegstroken in het midden van de weg.

Het gebruik van veiligheidsgordels is, zowel voor als achterin, verplicht.

Het is verboden gebruik te maken van de mobiele telefoon tijdens het rijden.

Het is ten strengste verboden alcohol te gebruiken als u moet rijden. (0,00 Promille!)

‘s Nachts rijden is opletten. Op de weg tref je soms onverlichte voertuigen aan.

Hoewel zelf nog nooit meegemaakt: Bij groen knipperlicht moet je stoppen, het vervangt ons oranje licht.

Huisdieren

Voor uw huisdier hebt u een bewijs van inenting nodig en is een gezondheidsverklaring vereist.

Pagina met bijdragen van o.a. Ector Jos

DIT KAN U OOK INTERESSEREN:
Share

2 gedachten over “Reizen naar en in Hongarije

 1. Elly Meijer

  Ik zou graag per trein naar Boedapest, nog liever naar Arokto willen reizen, kan iemand mij daarbij helpen met een idee , welke trein enz

  Reageren
 2. Siem Mokum

  Met een huurauto via de M5 en M0 op de terugweg naar het vliegveld geen tankstation in de directe omgeving of op het vliegveld tegengekomen. Heb de huurauto derhalve niet kunnen aftanken. Via Google of Google Maps ben ik ook niet wijzer kunnen worden. Is er een lijst/kaart met tankstations?

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *