Communisme

De geschiedenis van het communisme in Hongarije is er een van vallen en opstaan geweest. Zie hiervoor ons artikel over de geschiedenis van Hongarije.

Zo’n 1,6 miljoen Hongaren werden tijdens het communistische bewind in Hongarije van 1948-1990 bespied door de geheime dienst.

In oktober 1989 begon de meest recente revolutie tegen het communisme in Hongarije, op dat moment de meest liberale staat van het Warschaupact.

In 1989 werden de leiders van de opstand van 1956 in ere hersteld. De Hongaarse regering onderstreepte vanaf dat moment de relaties met het Westen en het IJzeren Gordijn, de grens met Oostenrijk, werd opengezet op 23 augustus 1989. In oktober 1989 hief de Volksrepubliek zichzelf op en werd ze vervangen door de Republiek Hongarije.

De communisten van Hongarije zijn vanaf 1990 verrassend snel van het politieke toneel verdwenen. De Hongaarse communistische partij (Hongaarse Socialistische Arbeiderspartij (MSzMP) werd al rui mvoro de val van de Berlijnse muur ontbonden.  Een groot deel van de Hongaarse communisten trad op 7 oktober 1989 toe tot de Hongaarse Socialistische Partij (MSzP). Een partij die praktisch uitsluitend uit voormalige communisten bestond, maar zich desalniettemin nadrukkelijk van het verleden distantieerde. De MSzP ziet zich politiek gezien als opvolger noch als erfgenaam van de oude communistische partij maar als ‘een democratische linkse partij’.

In Hongarije keerden de voormalige communisten na vier jaar in 1994 alweer terug in de regering. Gyula Horn, in 1956 actief betrokken bij de strijd tegen de anticommunistische opstandelingen, werd minister-president.

In 2010 werd een raadpleging gedaan en bleek 72 procent van de ondervraagden te vinden dat het leven van de meeste Hongaren beter was onder het communisme. (Bron) Dit wordt deels verklaard door de omschakeling naar de markteconomie en deels door de slechte economische situatie op dat moment. De integratie in Europa heeft de negatieve gevoelens verder versterkt.

In 2017 ontstond opnieuw ophef toen de Hongaarse regering de rode ster in het Heineken-logo wilde verbieden. Die zou associaties oproepen met de rode ster in de Hongaarse vlag uit de communistische jaren.
Tussen 1951 en 1991 was de ster van Heineken in communistische landen wit met een rode rand, om de ongunstige associatie voor te zijn. In 1991 werd de ster opnieuw geheel rood.

Als u nu het land bezoekt kunt u de laatste afbeeldingen van Marx en Lenin vinden in het Szoborpark even buiten Boedapest. Ook staan hier de onverschrokken Sovjet-soldaten met wapperende vlaggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *