2006: (Vis)Vakantie aan het Balatonmeer

Reisverhalen > (Vis)Vakantie aan het Balatonmeer 2006

(Vis)Vakantie aan het Balatonmeer

Een stukje geschiedenis Het Balatonmeer ligt in het noord-oosten van Hongarije en is één van de weinige meren die nog niet droog zijn gevallen sinds de prehistorie. Het is dan ook het grootste meer van midden Europa. Sinds de steentijd wordt er al gevist is uit opgravingen gebleken. Het unieke van het Balatonmeer is de ondiepte, het gemiddelde is 2 meter met plaatselijk uitschieters naar 11 meter. Dit zorgt er voor dat het water ’s zomers erg warm kan worden.   Er wordt net zoveel gevist als de bevolking nodig heeft om de plaatselijke restaurants te voorzien. Al deze factoren zorgen voor een meer vol verschillende vissoorten. Er worden nog echte biggen van meervallen gevangen, maar zelfs het vangen van een steur, roofblei of nieuw record snoekbaars is hier goed mogelijk.  

Het land Hongarije is niet alleen om het sportvissen een waanzinnig land. De Noordkant van het Balatonmeer bestaat uit vulkaanlandschap waarop tussen de bossen vooral wijngaarden te vinden zijn. Een leuke manier om het land echt te ontdekken is dan ook een tocht maken per paard met een gids. Zij kunnen je de mooiste plekken laten zien en spreken over het algemeen erg goed Duits. Onderweg proef je het land door de perziken, pruimen, bramen en druiven die overal groeien te plukken en te eten!

 De keuken De Hongaarse keuken doet zeker niet voor de Franse onder. De mensen doen hun uiterste best een lekkere hap voor je te maken waar je dan ook maar weinig voor betaald. Voor 6 euro zit je er zelfs duur te eten en is het bier vaak ook nog gedekt. Vooral de Hongaarse viskeuken is erg uitgebreid. De Hongaren eten veel zoetwatervis. In de restaurants kom je dan ook veelvuldig karper tegen, wat een landelijke delicatesse is. Snoekbaars wordt er gezien als de koning van het Balatonmeer en is zonder twijfel de best smakende vis uit het meer. De plaatselijke Balaton vissoep wordt er ook gezien als een delicatesse. Het is een erg rijke bouillon zonder overdreven vissmaak. De karpermoten en gedroogde pepers die ze er in meekoken maken het een pittige vissoep.  

Genoeg over het land en de keuken, nu effe back to business! Ok, vissen… Waarom zou je naar dit meer moeten komen? Simpel omdat het er te gek vissen is. Je vangt altijd wel iets en je kunt alles verwachten. Een nieuwe vissoort op je lijst of een nieuw record, het is hier allemaal mogelijk. Daarnaast zijn er genoeg hengelsportfaciliteiten in en langs het water te vinden.

Vegunningen   De visdocumenten zijn goed te betalen en te verkrijgen in 1, 7, 10 en 31 daagse versie of voor een jaar. Langs de weg die rond het Balatonmeer leidt zijn veel hengelsportwinkeltjes te vinden. Deze mensen kunnen je het best informeren over de vele mogelijkheden van het meer. Zo zijn er gidsen te vinden die vissers mee op sleeptouw nemen voor o.a snoekbaars en roofblei.

Research   Dit jaar ben ik terecht gekomen bij het Balatonmeer omdat mijn schoonouders het lekkere weer op wilden zoeken. Normaal probeer ik voor ik naar een bepaald water ga een beetje te onderzoeken wat de mogelijkheden er zijn. Welke spullen ik wel en niet nodig heb en in welke vistechnieken in me moet verdiepen.

Proberen   Dit kan echter niet altijd. Soms kom je ergens terecht en moet je, zonder behulp van internet en andere media, uitzoeken hoe je aan de slag moet. Probeer dan zoveel mogelijk vragen beantwoord te krijgen door te praten met locale vissers en de plaatselijke viswinkeliers. Probeer ook veel verschillende technieken en aassoorten. Je merkt snel genoeg welke aassoorten wel en niet werken door de drukke ‘visbevolking’. De grootste fout die je kunt maken, en tevens zonde is van je kostbare tijd, is uren gaan zitten wachten op een aanbeet. Dan doe je echt iets niet goed. Probeer zoveel mogelijk aassoorten en experimenteer met verschillende methodes.

Slimme Roofblei Dit ondervond ik zelf met de roofbleien, die voor het strand van de camping in Revfulop, aan het jagen waren. Overal aan het oppervlak waren jagende roofbleien te zien. Elke dag tussen een uur of 3 tot 7 uur ’s avonds. Het iritante was echter dat ik ze met geen mogelijkheid kon vangen. Ik dacht dat ik van alles op de hoogte was… Ik wist waar ze waren, wanneer ze er waren, en waar zij op joegen. Ik probeerde verschillende poppers waar ik eerder succes mee heb gehad, maar die werden genegeerd. Ook spinners, kleine pluggen, lepels en zelfs de waanzinnige roofblei spinnertjes van SPRO werden genegeerd. Ook levend aas (alvers) werkte niet.      De moed zakte diep in mijn schoenen.. ‘Waarom is het me niet gegund?’ Zelfs de in Nederland zo beruchte aasjes deden het hier niet. Ik ben me daarna maar gaan richten op snoekbaars en meerval. Dan maar mer een dode alver op de bodem proberen aan een dwarrellijn… 20 minuten later kreeg ik een run waarbij ik blij was dat ik mijn hengel nog een zeemansgraf kon besparen. Er vanuit gaande dat er een flinke snoekbaars of meerval aan het eind van mijn lijntje hing, ging het geen moment door mijn hoofd dat het ook nog wel eens een roofblei zou kunnen zijn. Voor zover ik wist waren die alleen in de bovendste waterlagen te vinden, en een roofblei op dood aas was voor mij al helemaal ondenkbaar. Het Roofbleimysterie was nu eindelijk opgelost. Jammer dat dat soort dingen nu altijd op één van je laatste vakantiedagen gebeuren. En dat de enkele die je dan vangt, precies even lang is als je huidige record.

Wormen   Het enige aas waar ik ten aller tijde in geloof is de ouwe vertrouwde worm. Het blijft goed zitten, is relatief goedkoop en je vangt er alles mee. Een heel goed vertrekpunt als je niet weet waar je moet beginnen op dit meer. Een worm aan een dwarrellijn levert zonder voerkorf niet altijd evenveel vis op. Dit is op het Balatonmeer echter geen probleem omdat er zo veel vis zit. Één van de leukste manieren van vissen vindt ik dan ook gewoon het met een ultra licht hengeltje in combinatie met een paternostertje met wormen, vanaf de pieren te vissen.    Met mn beste vismaatje vanaf de pier met n paternosterje! Over het algemeen vang je hier de veel voorkomende soorten als karper, brasem en paling mee, maar ook uitschietsers zijn geen uitzondering. Op deze manier wist mijn vriendin een mooie giebel de kant op te slepen!

Witvissen Door de plaatselijke vissers wordt er veel op witvis gevist. Ze doen dit met een voerbal die om een stalen kokertje (geen voerkof, maar wel dat idee) gedrukt wordt met daar aan een onderlijntje. Een minpuntje van het meer is echter de aanwezigheid van gigantische scholen kleine brasem en bliek. Hierdoor worden de grotere vissen verdrongen en moet je vaak noodgedwongen over op grote haken om er geen last meer van te hebben.

Roofvissen   Het meer heeft voor roofvissers (met stalen zenuwen) veel te bieden. Het kost je vaak veel tijd uit te zoeken welke methode het meest geschikt is en welk deel van de dag, maar de doorbijter kan zeker nog zijn persoonlijke records verbeteren. Snoek bij de rietkragen, snoekbaars in overvloed net als de roofblei die in principe in heel het meer te vinden is. Dood aas bleek in mijn geval de meest succesvolle methode maar ook dit kan per jaargetijde verschillen. Experimenteren dus!

Meerval De meerval is een apart verhaal. Er worden hier monsters gevangen waar de beruchte ‘Ebro’ in Spanje nog een puntje aan kan zuigen. Ik schrok en verbaasde mij over een bizarre foto die ik zag hangen in het viszaakje in Revuljop. Onder het glas van de toonbank lag een foto van een klant die er pas een meerval van 87 KG ving. Het dier was anderhalf keer zo groot als zijn belager. Ik kwam pas een bizar bericht tegen via Sky News Reports:   Man Dies While Chasing Catfish May 17, 2006 4:27 p.m. EST

Budapest, Hungary (AHN) – In a bizarre attempt to catch a 150lbs catfish, a Hungarian fisherman drowned to his death instead, by being dragged into a river when he refused to let go of the line. It is believed the 53-year-old died by hitting his head on a rock and drowning.The man’s body was later pulled from the Szamos river still clinging to his rod with the 6ft monster catfish was still hooked on the end. Sky News reports police in Hungary believe he had been yanked down the bank of the river by the fish. A spokesman said: “When we pulled in his line, the fish was still stuck on the end.”

Hongarije is op het gebied van meervalvisserij een nog onontdekt land. Het wereldrecord is hier ook gevangen in de jaren 50. Om precies te zijn op de rivier de Danubio (Donau) even boven Budapest. De vis had een gewicht van 265 KG en een lengte van 3 meter en 35 centimeter. Het verhaal ging dat de vis honden, schapen en zelfs kinderen at. Een record wat nooit meer geëvenaard zal worden.

Balaton Museum Keszthely Het is zonder twijfel zeer de moeite waard het museum van het Balatonmeer te bezoeken in de stad Keszthely. Hier worden oude foto’s getoond van onder andere de eerste meerval vangsten en methodes maar ook de eerste harpoenen en ander visgerei wordt er tentoon gesteld. Dit is echt zeer indrukwekkend. Ik heb wat foto’s gemaakt om een idee te kunnen geven van het museum.

Ze hebben alle waterlagen nagebootst en er zelf echte opgezette vissoorten in geplaatst. Door de vele soorten is dit een erg fascinerend beeld!

 

Het meest indrukwekkende in het museum zijn de foto’s. Schitterende groot formaat zwart-wit foto’s leggen het vissersleven en de vismethodes uit de jaren 50 vast.                        Met een stok, touw en een aaskarper op meerval…..al eeuwen lang vissen ze op dezelfde wijze Hongarije is een fantastisch land. Een prachtig land en zeer rijk in cultuur. Met name de viscultuur maakt het een spannend en interessant land iedere sportvisser met goede kansen om records te verbreken. En al zou je niet voor het vissen gaan, ga dan voor de schoonheid van het land, de geweldige keuken, de prachtige gypsy muziek en de aardige mensen.

Artikel ingezonden door Kevin de Zwart. http://visse-met-kev.blogse.nl

Eén gedachte op “2006: (Vis)Vakantie aan het Balatonmeer

  1. Siomark

    Dat van die recordvis moet een steur geweest zijn, een meerval wordt zo groot niet het record is geloof ik 2,15mtr en iets van 120kg. Verder prima info!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *