2006: (Vis)Vakantie aan het Balatonmeer

Reisverhalen > (Vis)Vakantie aan het Balatonmeer 2006

(Vis)Vakantie aan het Balatonmeer

Een stukje geschiedenis Het Balatonmeer ligt in het noord-oosten van Hongarije en is één van de weinige meren die nog niet droog zijn gevallen sinds de prehistorie. Het is dan ook het grootste meer van midden Europa. Sinds de steentijd wordt er al gevist is uit opgravingen gebleken. Het unieke van het Balatonmeer is de ondiepte, het gemiddelde is 2 meter met plaatselijk uitschieters naar 11 meter. Dit zorgt er voor dat het water ‘s zomers erg warm kan worden.   Er wordt net zoveel gevist als de bevolking nodig heeft om de plaatselijke restaurants te voorzien. Al deze factoren zorgen voor een meer vol verschillende vissoorten. Er worden nog echte biggen van meervallen gevangen, maar zelfs het vangen van een steur, roofblei of nieuw record snoekbaars is hier goed mogelijk.  

Het land Hongarije is niet alleen om het sportvissen een waanzinnig land. De Noordkant van het Balatonmeer bestaat uit vulkaanlandschap waarop tussen de bossen vooral wijngaarden te vinden zijn. Een leuke manier om het land echt te ontdekken is dan ook een tocht maken per paard met een gids. Zij kunnen je de mooiste plekken laten zien en spreken over het algemeen erg goed Duits. Onderweg proef je het land door de perziken, pruimen, bramen en druiven die overal groeien te plukken en te eten!

 De keuken De Hongaarse keuken doet zeker niet voor de Franse onder. De mensen doen hun uiterste best een lekkere hap voor je te maken waar je dan ook maar weinig voor betaald. Voor 6 euro zit je er zelfs duur te eten en is het bier vaak ook nog gedekt. Vooral de Hongaarse viskeuken is erg uitgebreid. De Hongaren eten veel zoetwatervis. In de restaurants kom je dan ook veelvuldig karper tegen, wat een landelijke delicatesse is. Snoekbaars wordt er gezien als de koning van het Balatonmeer en is zonder twijfel de best smakende vis uit het meer. De plaatselijke Balaton vissoep wordt er ook gezien als een delicatesse. Het is een erg rijke bouillon zonder overdreven vissmaak. De karpermoten en gedroogde pepers die ze er in meekoken maken het een pittige vissoep.  

Genoeg over het land en de keuken, nu effe back to business! Ok, vissen… Waarom zou je naar dit meer moeten komen? Simpel omdat het er te gek vissen is. Je vangt altijd wel iets en je kunt alles verwachten. Een nieuwe vissoort op je lijst of een nieuw record, het is hier allemaal mogelijk. Daarnaast zijn er genoeg hengelsportfaciliteiten in en langs het water te vinden.

Vegunningen   De visdocumenten zijn goed te betalen en te verkrijgen in 1, 7, 10 en 31 daagse versie of voor een jaar. Langs de weg die rond het Balatonmeer leidt zijn veel hengelsportwinkeltjes te vinden. Deze mensen kunnen je het best informeren over de vele mogelijkheden van het meer. Zo zijn er gidsen te vinden die vissers mee op sleeptouw nemen voor o.a snoekbaars en roofblei.

Research   Dit jaar ben ik terecht gekomen bij het Balatonmeer omdat mijn schoonouders het lekkere weer op wilden zoeken. Normaal probeer ik voor ik naar een bepaald water ga een beetje te onderzoeken wat de mogelijkheden er zijn. Welke spullen ik wel en niet nodig heb en in welke vistechnieken in me moet verdiepen.

Proberen   Dit kan echter niet altijd. Soms kom je ergens terecht en moet je, zonder behulp van internet en andere media, uitzoeken hoe je aan de slag moet. Probeer dan zoveel mogelijk vragen beantwoord te krijgen door te praten met locale vissers en de plaatselijke viswinkeliers. Probeer ook veel verschillende technieken en aassoorten. Je merkt snel genoeg welke aassoorten wel en niet werken door de drukke ‘visbevolking’. De grootste fout die je kunt maken, en tevens zonde is van je kostbare tijd, is uren gaan zitten wachten op een aanbeet. Dan doe je echt iets niet goed. Probeer zoveel mogelijk aassoorten en experimenteer met verschillende methodes.

Slimme Roofblei Dit ondervond ik zelf met de roofbleien, die voor het strand van de camping in Revfulop, aan het jagen waren. Overal aan het oppervlak waren jagende roofbleien te zien. Elke dag tussen een uur of 3 tot 7 uur ‘s avonds. Het iritante was echter dat ik ze met geen mogelijkheid kon vangen. Ik dacht dat ik van alles op de hoogte was… Ik wist waar ze waren, wanneer ze er waren, en waar zij op joegen. Ik probeerde verschillende poppers waar ik eerder succes mee heb gehad, maar die werden genegeerd. Ook spinners, kleine pluggen, lepels en zelfs de waanzinnige roofblei spinnertjes van SPRO werden genegeerd. Ook levend aas (alvers) werkte niet.      De moed zakte diep in mijn schoenen.. ‘Waarom is het me niet gegund?’ Zelfs de in Nederland zo beruchte aasjes deden het hier niet. Ik ben me daarna maar gaan richten op snoekbaars en meerval. Dan maar mer een dode alver op de bodem proberen aan een dwarrellijn… 20 minuten later kreeg ik een run waarbij ik blij was dat ik mijn hengel nog een zeemansgraf kon besparen. Er vanuit gaande dat er een flinke snoekbaars of meerval aan het eind van mijn lijntje hing, ging het geen moment door mijn hoofd dat het ook nog wel eens een roofblei zou kunnen zijn. Voor zover ik wist waren die alleen in de bovendste waterlagen te vinden, en een roofblei op dood aas was voor mij al helemaal ondenkbaar. Het Roofbleimysterie was nu eindelijk opgelost. Jammer dat dat soort dingen nu altijd op één van je laatste vakantiedagen gebeuren. En dat de enkele die je dan vangt, precies even lang is als je huidige record.

Wormen   Het enige aas waar ik ten aller tijde in geloof is de ouwe vertrouwde worm. Het blijft goed zitten, is relatief goedkoop en je vangt er alles mee. Een heel goed vertrekpunt als je niet weet waar je moet beginnen op dit meer. Een worm aan een dwarrellijn levert zonder voerkorf niet altijd evenveel vis op. Dit is op het Balatonmeer echter geen probleem omdat er zo veel vis zit. Één van de leukste manieren van vissen vindt ik dan ook gewoon het met een ultra licht hengeltje in combinatie met een paternostertje met wormen, vanaf de pieren te vissen.    Met mn beste vismaatje vanaf de pier met n paternosterje! Over het algemeen vang je hier de veel voorkomende soorten als karper, brasem en paling mee, maar ook uitschietsers zijn geen uitzondering. Op deze manier wist mijn vriendin een mooie giebel de kant op te slepen!

DIT KAN U OOK INTERESSEREN:
Share

Een gedachte over “2006: (Vis)Vakantie aan het Balatonmeer

  1. Siomark

    Dat van die recordvis moet een steur geweest zijn, een meerval wordt zo groot niet het record is geloof ik 2,15mtr en iets van 120kg. Verder prima info!

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *