Maanzaadbrood uit Hongarije

Hongaars Maanzaadbrood.

Ingrediënten

  • 450 gr bakkersbloem
  • 1/2 tl zout
  • 6 gr instant gist (zakje)
  • 85 gr fijne witte suiker
  • 2 tl citroenrasps
  • 1 ei losgeroerd
  • 2 dl lauwe melk
  • 85 gr boter, gesmolten, afgekoeld

Voor de vulling:

  • 100 gr maanzaad
  • 15 gr boter
  • 2 el vloeibare honing
  • 100 gr walnoten, grof gehakt
  • 1 el citroenraspsel
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1 eiwit, stijfgeklopt

Voor het glazuur:

  • 1 ei losgeroerd met 2 el water

Bereiding:

  1. Zeef de bloem met het zout
  2. Roer er de gist, de suiker en het citroenrasp door
  3. Klop het ei met de lauwe melk en gesmolten boter
  4. Voeg dit mengsel toe aan de bloem en roer tot een zacht deeg
  5. Kneed het deeg 8 minuten tot het glad en elastisch is
  6. Laat het afgedekt met ingevette plastic folie 1 uur rijzen tot het dubbele volume
  7. Maak de vulling
  8. Maal het maanzaad fijn in een keukenmachine
  9. Roer er de boter en de overige ingrediënten door
  10. Rol het deeg uit tot 2 rechthoeken van 30 X 45 cm
  11. Verdeel de vulling over de beide deeglappen
  12. Rol ze op als een rollade
  13. Rol de beide deegrollen op als een spiraal en bestrijk ze met eier-glazuur
  14. Verwarm de oven voor op 190 graden
  15. Laat de broden rijzen tot het dubbele volume
  16. Bak de maanzaadbroden 35 minuten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *