Fröccs

Nog iets typerend voor Hongarije: waar wijn uit het vat verkocht wordt, kunt u ook een fröccs, oftewel wijn met spuitwater of sodawater (“szódavíz”) bestellen. Dit is een traditionele manier om in Hongarije (vooral tijdens een hete zomer) een dorstlessende en verfrissende drank te maken.

Er zijn tientallen verschillende soorten fröccs. Ze onderscheiden zich door het aandeel wijn en koolzuurhoudend water of de aard van de andere vloeistoffen die worden toegevoegd. Voorbeelden (de lijst is niet limitatief) zijn onder meer:

  • Kisfröccs of Fütty, gemaakt met 1 dl wijn en 1 dl van koolzuurhoudend water;
  • Nagyfröccs, gemaakt met 2 dl wijn en 1 dl van koolzuurhoudend water;
  • Hosszúlépés, gemaakt met 1 dl wijn en 2 dl van koolzuurhoudend water;
  • Házmester, gemaakt met 3 dl wijn en 2 dl van koolzuurhoudend  water;
  • Háziúr, gemaakt met 4 dl wijn en 1 dl van koolzuurhoudend water;
  • Viceházmester ( ‘vice conciërge’), gemaakt met 2 dl wijn en de 3 dl van koolzuurhoudend water;
  • Sportfröccs, gemaakt met 1 dl wijn en 4 dl van koolzuurhoudend water;
  • Újházy fröcss, gemaakt met 2 dl wijn en een speciale augurk sap; en,
  • Macifröccs, gemaakt met rode wijn, frisdrank en frambozen siroop.

Heeft u andere varianten? Laat dat dan hieronder even weten!

Heeft u dit recept gemaakt? Deel uw ervaring dan hieronder! Klopten de ingrediënten? Was de beschrijving duidelijk? Was het lekker? Heeft u nog andere (variatie) tips?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *