Gödöllõ

Plaatsen > Gödöllõ 

Het tweehonderdvijftig jaar oude koninklijke paleis, (Szabadságplein 1) is een van de grootste paleizen van Hongarije. Het is een typisch voorbeeld van de Hongaarse barok. Het kasteel werd vaak en graag bezocht door keizer Franz Josef en zijn echtgenote koningin Elisabeth, de bij de Hongaren zeer geliefde Sissy. Het versierde trappenhuis, de feestzaal, de salon, het boudoir en de slaapkamer van de koningin alsmede de werkkamer en het rookvertrek van Franz Josef hebben alle hun oude luister teruggekregen. In de feestzaal en op de binnenplaats van het kasteel worden concerten en festivals gehouden. 
Het Koninklijk Paleis van Gödöllő is gelegen in het grootstedelijk gebied van Boedapest en kan worden bereikt voor een dagtocht met de trein in de voorsteden vanuit Boedapest. Het verbazingwekkende barokke paleis werd aan keizer Francis Joseph I en koningin Elizabeth (Sissi) geschonken als een kroningsgeschenk, en het was een van Sissi’s favoriete residenties. De gemeubileerde kamers tonen het kasteel in verschillende tijdperken en er is ook een permanente tentoonstelling over het leven van Sissi.

In het Elisabeth-park, waar de herinnering aan de populaire koningin met een prachtig standbeeld levend wordt gehouden, bevindt zich tevens de slotkapel met een fraaie kruisweg.

In het Stedelijk Museum van Gödöllõ (Szabadság plein 6) zijn werken te zien van de kunstenaars van de kunstenaarskolonie Gödöllõ uit de periode 1901–1920. De kolonie wordt als de wieg van de Hongaarse Jugendstil beschouwd. Verder kunt u in dit museum nog oude meubels en een natuurwetenschappelijke expositie bekijken. 

In Máriabesnyõ staat een bedevaartskerk die de rang basilica minor heeft. De kerk heeft een zevenhonderd jaar oud Maria-beeld, waaraan allerlei wonderen worden toegeschreven. De kerk is hierdoor een beroemde bedevaartplaats geworden. 

Aan de rand van Mogyoród staat de Hungaroring. Op dit circuit worden half augustus Formule 1 races gereden, de Grand Prix van Hongarije. Langs de rivier de Galga is de volkskunst nog een levende traditie: bijna ieder dorp heeft er wel zijn eigen klederdracht, een monument dat als een streekmuseum fungeert en en een volksdansgroep waarin meerdere generaties hun beste beentje voorzetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *